Select your Top Menu from wp menus

Directorul SRI, George Maior: Rusia a pierdut Soft power, ceea ce e grav pentru interesele ei

Directorul SRI, George Maior, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca Rusia a pierdut, in zilele expansiunii in Crimeea, o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea internationala, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu si lung. 

Potrivit lui Maior, modelul ideal de putere la nivel global va fi intotdeauna o combinatie intre Soft power si Hard power, el precizand ca SUA nu sunt doar o expresie de Soft power, ci si au la baza o structura de forta militara si de informatii foarte puternica.

„Din pacate, daca insisti prea mult pe una dintre dimensiuni, de exemplu pe cea „hard”, ajungi intr-o marginalizare in sistemul de valori international, care se bazeaza, totusi, pe drept international, pe niste principii minimale acceptate de comunitatea internationala”, a spus Maior.

Potrivit directorului SRI, din acest punct de vedere Rusia a pierdut o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea internationala, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu si lung.

„Rusia a pierdut, desi a castigat teritorial, in cateva zile, prin expansiunea in Crimeea, (…) a pierdut in aceleasi zile o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea sa in sistemul international. Ceea ce este, cred, grav pentru interesele pe termen mediu si lung ale Rusiei”, a spus Maior.

El a subliniat ca atunci cand pierzi „atat de masiv din legitimitate prin actiunile tale unilaterale, este foarte greu sa-ti reconstruiesti acea legitimitate fara diplomatie, fara acumulare din nou de Soft power si fara a da inapoi in ceea ce priveste actiunile unilaterale de tip militar, geopolitic care doresc achizitionarea de teritorii”.

Un moment similar cu 11 septembrie este posibil. Romania are capacitatea de a se adapta

Maior a declarat ca inca este posibil un moment similar celui de la 11 septembrie 2001, pentru ca „intotdeauna imprevizibilul, necunoscutul functioneaza in imaginatia celor care vor sa produca asemenea seisme”.

Maior afirma ca 11 septembrie 2001 a fost un moment dramatic si a reprezentat o schimbare de paradigma pe plan international.

El precizeaza ca „nici nu putem anticipa” formele prin care se poate manifesta un atac terorist „intr-o societate ca cea a secolului XXI, cu o dezvoltare tehnologica impresionanta, cu o crestere exponentiala a capacitatii de comunicare, inclusiv intre organizatii teroriste”.

Directorul SRI subliniaza ca Romania are capacitatea de a se adapta la acest fenomen.

sursa : hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/directorul-sri-george-maior-rusia-a-pierdut-soft-power-ceea-ce-e-grav-pentru-interesele-ei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19