Categories: ExterneȘtiri

Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva mafiei, inculpat pentru corupţie

Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva criminalităţii organizate (GDBOP), Stanimir Florov, a fost inculpat vineri pentru corupţie, pentru fapte comise înainte de preluarea acestei funcţii, a anunţat Parchetul din Sofia.
La începutul anilor 2000, Stanimir Florov, la vremea respectivă agent GDBOP, ar fi întreţinut relaţii cu persoane implicate în contrabandă şi în traficul de droguri, potrivit câtorva zeci de documente secrete aparţinând Serviciului de Securitate al preşedintelui, trimise anonim, prin e-mail, Parchetului din Sofia.

Florov a fost numit la conducerea GDBOP în 2009.

Documentele, evocate în presa bulgară, s-au dovedit autentice, potrivit parchetului, care efectuează în paralel o anchetă privind scurgeri de informaţii secrete.

Potrivit Parchetului, aceste documente conţin „date privind primirea (de către Florov) a unor sume de bani deosebit de mari, constituind un caz extrem de grav”.

Stanimir Florov ar fi protejat, în perioada 1999-2002 traficanţi de droguri, pe care s-ar fi angajat să îi avertizeze cu privire la acţiuni plănuite de către poliţie, primind de fiecare dată, în schimbul acestui serviciu, suma de 20.000 de mărci germane (aproximativ 10.000 de euro), şi să verifice dacă maşini furate erau căutate de Interpol în spaţiul Schengen.

Aceste documente compromiţătoare pentru Stanimir Florov îl ating în mod indirect pe fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov, în perioada în care Florov se afla la conducerea unuia dintre cele mai importante servicii din cadrul ministerului.

Apărut cu aproximativ trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate de la 12 mai, acesta este al doilea caz, în decurs de cinci zile, care îl vizează pe Ţvetan Ţvetanov, în prezent şeful campaniei partidului conservator bulgar GERB, condus de fostul premier demisionar Boiko Borisov.

Parchetul a consolidat, la 15 aprilie, suspiciuni formulate de către socialişti vizându-l pe fostul ministru de Interne, care ar fi pus sub ascultare, fără mandat, oficiali de rang înalt şi oameni politici, începând din 2009. Rezultatele anchetei parchetului, acoperind perioada septembrie 2009-martie 2013, au fost transmise Comisiei Europene (CE).

Potrivit ultimelor sondaje, GERB se află în continuare într-o poziţie bună în vederea câştigării alegerilor, dar fără să obţină o majoritate absolută.

sursa: mediafax.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Fiul minor al unui primar din raionul Orhei, care nu are permis de conducere, a fost prins de polițiști la volanul mașinii primăriei

Un minor de 17 ani, fiul unui președinte al Organizației teritoriale a unui partid politic…

5 ore ago

Ce spune ANRE despre situația privind tarifele la apă și canalizare din Orhei. Ce i se cere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat ieri un comunicat în care spune că:”…

2 zile ago

Trei braconieri din Susleni cu o armă au fost depistați de angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, inspectorii de mediu din cadrul Direcției control resurse…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: o familie cu doi copii a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Numărul intervențiilor din ultima săptămână de vară este unul record, fiind înregistrate 68 de situații…

4 zile ago