Toți contribuabilii țării vor trebui să achite pentru furtul miliardului datoria față de Banca Națională, inclusiv copiii care abia acum s-au născut, când vor ajunge la 20 de ani, să fie și ei contribuabili, vor trebui și ei să continue să achite această datorie. Și aceasta reprezintă o povară pe umerii bugetului și a cetățenilor Republicii Moldova pe mulți ani înainte.”
Declarația a fost făcută de directorul reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer într-un interviu cu Europa Liberă.
Potrivit lui Kremer economia plătește pentru acest furt al miliardului, în special pe parcursul ultimilor 18 luni, când, după ce au dispărut banii, Banca Națională a fost nevoită, pentru a acoperi toate depozitele care existau în sistem, să emită bani noi, lei noi. Și oricând o țară tipărește bani noi aceasta duce la inflație.
Dacă vorbim despre efectele pe termen scurt, atunci putem să spunem că ce a fost mai rău a fost și ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat, aici ne-am referit la ce a fost mai rău. Dar totuși există și efecte pe termen lung. Ceea ce înseamnă că acum guvernul și contribuabilii din Republica Moldova vor trebui să achite acești bani Băncii Naționale și perioada de achitare va fi una foarte lungă, până la aproximativ 25 de ani, spune Kremer în interviul pentru Europa Liberă.
Amintim că unul din principalii suspecți în dosarul devalizării a trei bănci moldovenești, este primarul de Orhei, Ilan Șor, care a ocupat funcții de conducere la Banca de Economii. Acesta este acuzat de procurorii moldoveni de neglijență în serviciu, iar într-o conferință de presă a recunoscut că banii scoși din bancă erau transferați spre firmele sale, dar respinge acuzațiile care I se aduc.