Categories: PoliticȘtiri

Directorii ANRE, restabiliți în funcție de Curtea Constituţională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională decizia Parlamentului din 3 decembrie, privind demisia Consiliului de Administraţie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la iniţiativa deputatului PSRM, Vasile Bolea. Înalta Curte a examinat marţi, 8 decembrie, sesizarea privind constituționalitatea hotărârii 224 din 3 decembrie 2015, pentru care au votat 50 din cei 64 de deputaţi prezenţi în sala de şedinţe a Parlamentului.

Curtea Constituțională a dispus încetarea temporară a efectelor Hotărârii Parlamentului. Decizia este definitivă și irevocabilă intrând în vigoare la data adoptării.

La şedinţa Parlamentului din 3 decembrie mai mulţi deputaţi din Partidul Democrat, dar şi din Partidul Liberal Democrat s-au pronunţat împotriva demiterii conducerii ANRE.

Consiliul de Administraţie al ANRE este compus din patru directori, numiţi în funcţie în iulie 2013, pentru o perioadă de şase ani. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în parteneriat cu Ziarul de Gardă arată că directorii ANRE primesc salarii de cel puţin 50.000 de lei pe lună, gestionează afaceri, iar cel puţin doi dintre ei locuiesc în imobile de lux.

Sergiu Ciobanu, director general al ANRE, a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2014 că are un venit anual de 700 de mii de lei şi îşi construieşte o casă după ce a luat un credit ipotecar. Potrivit investigaţiei, atât Ciobanu, cât şi soţia sa deţin automobile de lux.

Un alt director al ANRE, Octavian Lungu, fost consilier al ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dar și președinte al Consiliilor de Administrație ale „Air Moldova”, „MoldATSA” și „Aeroport Handling” locuieşte cu familia într-un imobil de lux, estimat la cinci milioane de lei. Lungu mai deţine în proprietate două terenuri pentru construcţii, două automobile şi cel puţin 800 de mii de lei în conturi bancare.

Ghenadie Pârțu, un alt director al ANRE, fost şef al Serviciului Operativ Centru al Moldtelecom, deţine un apartament de 90 de metri patraţi în Chişinău şi o casă cu teren aferent în Rezina.

Iurie Onică a venit la şefia ANRE din mediul de afaceri. Acesta deţine o casă de locuit de 200 de metri patraţi, cu valoarea cadastrală de un million de lei, şi un automobil de lux pe care l-a procurat imediat ce a ajuns la şefia ANRE.

sursa: anticoruptie.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

4 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

5 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago