Categories: PoliticȘtiri

Diplomat ucrainean: Le doresc poporului ucrainean şi celui moldovenesc linişte şi pace

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov, în preajma Zilei Independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, şi în preajma Zilei Independenţei Republicii Moldova, 27 august, le-a dorit celor două popoare linişte, pace şi fericire. Diplomatul ucrainean, într-un interviu pentru Radio Moldova, a declarat că poporul său şi-a schimbat viziunile după un an şi jumătate de „agresiune rusă”, iar acum optează pentru apropierea de UE şi de NATO. „Să fim cu toţii uniţi în ideea de creştere a bunăstării continue pentru fiecare cetăţean şi acest lucru este posibil numai prin realizarea înţelegerilor cu UE, cu partenerii din Vest”, a spus diplomatul, citat de IPN.

Cât ţine de relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova, Ghenadii Altuhov spune că acestea pot să fie numai de prietenie. „Agresiunea rusă” asupra Ucrainei a legat mai strâns cele 2 ţări, iar ucrainenii apreciază mult sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a subliniat însărcinatul cu afaceri al Ucrainei.

Potrivit lui Altuhov, cele peste 200 de acorduri bilaterale, semnate pe parcursul independenţei celor 2 ţări, pot fi împărţite în 2 tipuri: de bază, acestea fiind tratate politice, Convenţia consulară, Tratatul privind delimitarea graniţei, ele rămân neschimbate, şi altele care ar putea fi actualizate în contextul apropierii de UE şi de comunitatea ţărilor euroatlantice. Diplomatul a menţionat că ar putea fi actualizate înţelegerile în domeniul colaborării grănicerilor şi ministerelor de interne.

Ghenadii Altuhov s-a referit şi la faptul că în Europa este foarte dezvoltată colaborarea transfrontalieră, iar Moldova şi Ucraina, din păcate, nu prea au acordat atenţia cuvenită acestei direcţii de colaborare. De 15 ani există unele regiuni transfrontaliere, formate inclusiv pe bază trilaterală Ucraina-România-Moldova. Rămâne să se facă eforturi comune pentru a reînvia această colaborare, mai ales că au apărut posibilităţi noi în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor directe. În proces de finanţare este proiectul turistic care vizează cetăţile Hotin, Suceava şi Soroca, dar şi bine cunoscutul proiect de reabilitare a infrastructurii în zona Galaţi-Giurgiuleşti- Reni. Ghenadii Altuhov are convingerea că în viitor vor apărea mai multe oportunităţi de colaborare bilaterală şi trilaterală, cu participarea directă şi a instituţiilor europene.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago