Categories: PoliticȘtiri

Diaspora cere să nu fie politizat procesul împotriva autorităților

Cetățenii moldoveni din diasporă, care acționează Guvernul și Comisia Electorală Centrală în judecată privind încălcarea dreptului la vot în cadrul scrutinului prezidențial, cer să nu fie politizat procesul „Diaspora versus Republica Moldova”. Într-o declarație remisă presei, grupul de inițiativă care intentează procesul de judecată subliniază că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la vot, care este consfințit în Constituție, iar autoritățile sunt obligate să creeze condiții pentru realizarea acestui drept, transmite IPN.

La 21 noiembrie, un grup de cetățeni care se află peste hotarele țării a acționat în judecată Guvernul și Comisia Electorală Centrală pentru că la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie le-a fost lezat dreptul la vot. Acești cetățeni susțin că nu și-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării proaste a alegerilor și epuizării buletinelor de vot.

„Această cauză este importantă atât pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, cât și cei care se află pe teritoriul țării. Ea reprezintă o acțiune cetățenească de reclamare a dreptului la vot. Subliniem că în instanța de judecată este discutată doar încălcarea dreptului individual la vot, indiferent de opțiunea politică. În această cauză nu se examinează vreo chestiune legată de partide ori interesele concurenților electorali”, scrie în declarație.

Grupul de inițiativă solicită susținerea din partea tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare și a întregii societăți civile din Moldova și precizează că procesul este al cetățenilor și pentru cetățeni, indiferent de țara de reședință sau preferințele politice ale fiecăruia. „De aceea, este foarte important să-l păstrăm în afara politicului. Nu dorim politizarea acestui proces de judecată. Prin urmare, solicităm tuturor concurenților electorali și exponenților politici să se abțină de la acțiuni în legătură cu această cauză”, mai scrie în declarație.

Semnatarii declarației sunt: Veronica Botnaru (Bologna, Italia), Anastasia Condruc (Barcelona, Spania), Elena Dragalin (Philadelphia, SUA), Oxana Greadcenco (Amsterdam, Olanda), Sergiu Ignat (Montreal, Canada), Andrei Lefter (Veneția, Italia), Alexandru Levițchi (Paris, Franța), Viorica Munteanu (Londra, Marea Britanie), Corina Solomon (Montreal, Canada), Ion Șpac (Dublin, Irlanda), Cristina Țaranovici (Barcelona, Spania), Dumitru Vicol (Londra, Marea Britanie), Cristian Zara (Copenhagen, Danemarca).

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago