Două persoane “din interiorul sistemului” au reuşit să readucă în prim-plan tema semiuitată a furtului miliardului. Asta, datorită dezvăluirii unor fapte până acum mai puţin sau deloc cunoscute, dar şi datorită presupunerilor că trei oameni care au avut unele tangenţe cu “jaful secolului” au murit în circumstanţe dubioase.
Despe aceasta scrie Newsmaker, care se referă la fostul şef adjunct CNA, Mihail Gofman, şi la fostul şef de direcţie la Banca Socială, Sergiu Sagaidac.
Mai întâi, Gofman a declarat pentru presa din capitală că a făcut parte dintr-un grup secret care ar fi examinat modul cedării pachetului de acţiuni de la Banca de Economii şi că încă în 2013 a constatat existenţa unor grupări care luptau pentru a controla rezervele valutare ale statului.
A doua zi, Sagaidac a scris pe pagina sa de Facebook că în toamna anului 2014 fost nevoit să plece de la Banca Socială după ce şi-a dat seama că instituţia este pregătită pentru o catastrofă.
Atât unul, cât şi altul au amintit despre trei decese pe care le consideră suspecte, pentru că defuncţii au deţinut informaţii importante legate de jaful miliardului. Cei doi foşti angajaţi ai CNA şi ai Băncii Sociale, respectiv, spun că lor personal li s-au întâmplat lucruri suspecte şi că nu cred că fostul deputat, membru al comisiei pentru securitatea statului, Ion Butmalai, s-a sinucis prin împuşcare la începutul lunii decembrie 2014.
Şi moartea din luna ianuarie 2015 a şefului Direcţiei IT şi verificare a tranzacţiilor interdependente de la BNM, Mihail Bolocan, care era ca şi Gofman membru al grupului secret şi care s-ar fi intoxicat cu gaze în propriul apartament, le pare stranie.
La fel, celor doi oameni „din interiorul sistemului”, după cum îi numeşte Newsmaker, le pare dubioasă sinuciderea din februarie 2015 a încasatorului de la Banca de Economii , Ivan Pâslari, care cu o jumătate de an mai înainte conducea maşina cu arhivele celor trei bănci devalizate, documentele fiind arse după ce maşina, aparţinînd Agenţiei de securitate Klassika Force a lui Ilan Şor, ar fi fost furată.
Amintim că despre furtul miliardului s-a aflat dupa alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie 2014, frauda bancară fără precedent având loc pe finalul campaniei electorale.