Select your Top Menu from wp menus

DEZVĂLUIRI fără precedent: Afacerile ascunse ale politicienilor şi bogaţilor din peste 170 de ţări, printre care şi Republica Moldova

O asociaţie internaţională de jurnalişti înregistrată în SUA dezvăluie, în baza unor scurgeri de informaţii, secretele a 120.000 de companii offshore şi a aproape 130.000 de persoane, expunând afacerile ascunse ale politicienilor, artiştilor şi bogaţilor din peste 170 de ţări, între care şi Republica Moldova.
Un număr de 86 de jurnalişti din 46 de ţări au participat la investigaţiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea să fie cea mai amplă colaborare jurnalistică transfrontalieră din istorie, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

Informaţiile au fost obţinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fişiere digitale.

Raportul realizat de ICIJ şi reţelele sale partenere din întreaga lume este primul dintr-o serie de relatări care vor fi prezentate până pe 15 aprilie, alte informaţii urmând să fie făcute publice pe parcursul anului, pe măsură ce investigaţia va progresa.

„Această investigaţie ridică perdeaua de deasupra sistemului offshore şi oferă o imagine transparentă a paradisurilor fiscale şi a persoanelor şi companiilor care beneficiază de ele”, a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.

Fişierele identifică persoanele din spatele unor companii şi trusturi private înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore şi alte paradisuri fiscale.

Între aceste persoane se află medici şi dentişti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est şi Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internaţionali de arme şi familiile şi asociaţi unor dictatori.

Documentele prezintă fapte şi date, respectiv transferurile de bani şi legăturile dintre companii şi persoane, şi arată extinderea fenomenului secretelor financiare offshore în întreaga lume, care a permis celor bogaţi şi cu relaţii să eludeze fiscul, alimentând corupţia deopotrivă în ţările dezvoltate şi sărace.

Totodată, este vorba de cele mai multe informaţii confidenţiale obţinute vreodată de o organizaţie de media. Mărimea totală a fişierelor, măsurată în gigabiţi, este de peste 160 de ori mai mare decât scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obţinute de Wikileaks în 2010.

La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian şi BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung şi Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) şi alte 31 de parteneri media din lume.

Pe parcursul cercetării au fost intervievaţi sute de experţi, oficiali guvernamentali, avocaţi, clienţi offshore şi alte surse din întreaga lume.

Documentele arată cum megabogaţii se folosesc de structuri complexe offshore pentru a deţine proprietăţi, opere de artă şi alte bunuri, beneficiind în acelaşi timp de avantaje fiscale care nu se află la îndemâna oamenilor obişnuiţi.

Între ţările incluse se află, în ordine alfabetică:

Argentina
Armenia
Australia
Azerbaijan
Belgia
Brazilia
Bulgaria
Canada
Chile
Columbia
Costa Rica
Croaţia
Danemarca
Finlanda
Franţa
Georgia
Germania
Grecia
India
Irelanda
Italia
Japonia
Kosovo
Letonia
Malarezia
Mexic
Moldova
Olanda
Noua Zeelandă
Nigeria
Norvegia
Pakistan
Paraguai
Filipine
România
Rusia
Serbia
Singapore
Africa de Sud
Spania
Sri Lanka
Suedia
Elveţia
Thailanda
Ucraina
Marea Britanie
SUA
Venezuela
The International Consortium of Investigative Journalists este o reţea internaţională de reporteri care colaborează la articole de investigaţie. Organismul a fost înfiinţat în 1997 de Center for Public Integrity din Statele Unite, pentru concentrarea pe probleme care depăşesc graniţele naţionale. Cu 160 de membri în peste 60 de ţări, ICIJ se concentrează pe criminalitatea transfrontalieră, corupţie şi putere.

Center for Public Integrity este o organizaţie de presă independentă nonprofit specializată în jurnalism de investigaţie în probleme de importanţă publică majoră. Din 1990, acest centru, cu sediul la Washington, a publicat peste 500 de rapoarte de investigaţie şi 17 cărţi pentru mai multă transparenţă a instituţiilor.

adaptare după mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/dezvaluiri-fara-precedent-afacerile-ascunse-ale-politicienilor-si-bogatilor-din-peste-170-de-tari-printre-care-si-republica-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19