Categories: RegiuneSocialȘtiri

Dezinstituționalizarea copiilor din internatele Orhei și Hâncești se face formal, raport

Politica de dezinstituționalizare a copiilor cu dizabilități mintale din internatele din Orhei și Hâncești este realizată în mare parte formal. Iar interesul copilului nu este o prioritate la etapa de pregătire a dezinstituționalizării. Concluzia este formulată într-un raport al Oficiului Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului, transmite IPN.

Raportul scoate în evidență cazuri când copiilor plasați în servicii de asistență parentală profesionistă sau centre de plasament nu li se mai oferă prestații sociale, deși acest lucru este contrar legii. Familiile în care au ajuns unii dintre acești copii nu întotdeauna sunt pregătite psihologic și material să îngrijească un copil cu deficiențe mintale.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, a spus luni, 18 decembrie, la o masă rotundă, că din adresările familiilor în au fost plasați copii dezinstituționalizați, din adresările autorităților tutelare din teritoriu, reiese faptul că în localități nu sunt servicii calitative de care, în mod obligatoriu, trebuie să beneficieze acești copii.

„Am mers în teritoriul și ne-am întâlnit cu beneficiarii acestor servicii. Am văzut copii care nu au fost vizitați de nimeni jumătate de an, am văzut mame care nu pot să acorde ajutorul necesar de care are nevoie copilul. Părinții ne vorbesc că ei nu au fost pregătiți din punct de vedere psihologic cum trebuie să se comporte cu acest copil”, a spus Maia Bănărescu.

Elena Draghici, autor al raportului, a spus că situația care a fost atestată la casele-internat din Hâncești şi Orhei, arată că procesul de pregătire a tutelaților pentru viața de comunitate decurge anevoios. Regulamentul privind funcționarea caselor internat nu prevede standarde de îngrijire, educare și reabilitare a copiilor. În ambele instituții numărul tutelaților adulți este de trei ori mai mare decât al copiilor. Cel al specialiștilor medicali îl depășește pe cel din domeniul protecției sociale. Nu sunt destule dădace, logopezi și psihoterapeuți, iar lipsa psihologilor este o problemă acută.

„Polițele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt dezactivate la atingerea majoratului, în condițiile în care legea spune că Guvernul asigură persoanele cu dizabilități severe și copii cu polițe medicale. Acest fapt poate fi calificat rău tratament sau chiar tratament inuman”, a remarcat Elena Draghici.

Raportul a fost elaborat cu suportul UNICEF. Perioada supusă evaluării a fost 2015 – primul semestru din 2017. În această perioadă, au fost dezinstituționalizați şi integrați în comunitate nouă copii de la casa internat din Hâncești și trei din Orhei. Recent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că șase băieți de la casa internat pentru copii cu deficiențe mintale din Orhei vor locui într-o locuință socială din oraș, învățând să se descurce de sine stătător.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

o săptămână ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago