Select your Top Menu from wp menus

Dezbateri publice privind portalul național al instanțelor de judecată, la Ministerul Justiției

Publicarea pe portalul național al instanțelor de judecată a hotărârilor judecătorești în variantă simplificată și depersonalizată îngrădește accesul avocaților la căutarea dosarelor clienților, dar și accesul jurnaliștilor la dosarele în care figurează persoane publice implicate în infracțiuni de corupție, spălări de bani sau alte ilegalități împotriva statului. Îngrijorări în acest sens au fost exprimate în cadrul unor dezbateri publice organizate vineri, 10 martie, la Ministerul Justiției. Pe de altă parte, ministrul Vladimir Cebotari a spus că modulul dosarului electronic oferă un mecanism de căutare pe toate cauzele, iar pentru subiecții care au interes să acceseze inclusiv date cu caracter personal o soluție ar fi să să se înregistreze la Centrul National pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și în acest fel nu va exista nicio limitare. Dar decizia se va lua după runda de consultări, transmite IPN.

Președintele Uniunii Avocaților, Nina Lozan, este de părere că Ministerul Justiției a exclus în mod deliberat căutarea dosarelor după numele şi prenumele persoanelor care au ajuns în instanța de judecată. Această variantă simplificată îngrădește accesul avocaților la căutarea dosarelor clienților lor. Totodată, spune președintele Uniunii Avocaților, sintagma „reprezintă date cu caracter personal” este ușor de combătut. „Aceste date cu caracter personal au fost şi sunt afișate pe tabla de anunțuri informative din toate instanțele de judecată. Publicarea numelui/prenumelui persoanei care este în proces nu cred că aduce atingere vieţii intime, familiale şi private a acestei persoane”, a spus Nina Lozan.

Directoarea „Ziarului de Gardă       ”, Alina Radu, crede că există o rea intenție, pentru ca societatea civilă și jurnaliștii să nu poată avea acces la dosarele în care figurează politicieni, membri ai Parlamentului, ai Guvernului, judecători, procurori şi alte persoane publice implicate în cazuri de corupție, de spălare de bani şi alte crime împotriva statului şi societății. Toate hotărârile în acest sens au fost luate fără inițierea consultărilor publice şi fără informarea subiecților. „Datele sunt ale cetățenilor şi statul le are în gestiune. Pe noi ne interesează coruptibilitatea, gradul înalt de coruptibilitate în acest stat,  ne interesează datele persoanelor publice, iar atunci când invocați protecția datelor cu caracter personal, aceasta nu trebuie să se refere în niciun caz la persoanele publice, care deja prezintă aceste date fiind în funcție, în declarațiile de avere” a menționat Alina Radu.

Ministrul justiției, Vladimir Cebotari, a declarat la rândul lui că există instrumente pentru a avea acces la datele cu caracter personal, doar că lumea nu vrea să le folosească, inventând diverse explicații. În aceiași ordine de idei, Vladimir Cebotari a venit cu soluții pe care le vede Ministerul Justiției. „Am format modulul dosarului electronic, solicităm ca toţi participanții la actul de justiție să aibă opțiunea de a se înregistra în acel modul şi să aibă acces la dosarele electronice, acel instrument va oferi un motor de căutare pe toate cauzele. Dacă se dorește de a accesa inclusiv datele cu caracter personal din oricare litigiu care este administrat în instanță de către autoritatea judecătorească, persoana înregistrată în modul nu are decât să fie înregistrată în calitate de operator la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Astfel nu va exista nicio limitare”, a declarat ministrul.

Dezbaterile publice la acest subiect nu s-au încheiat. O nouă sesiune va avea loc, preventiv, peste 15 zile.