Pagina de limbă română a postului de radio german, Deutsche Welle a publicat un articol semnad de jurnalistul Vitalie Călugăreanu care este întitulat „O aripă a guvernării a încercat să tăinuiască un omor”.
Trecănd în revistă evoliţiile şi reacţiile laacest caz până în prezent, Călugăreanu screi printre altele că unora li s-a părut ciudată tăcerea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. El nu a comentat în nici un fel incidentul din Pădurea Domnească. Dar această tăcere are cel puţin o explicaţie politică. Actuala alianţă de guvernare de la Chişinău a împărţit funcţiile în baza unui algoritm politic. Conform acestui algoritm, funcţia de procuror general (deţinută de Zubco) i-a revenit Partidului Democrat, condus de Marian Lupu şi finanţat de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, iar funcţia de ministru de Interne (ministru Dorin Recean) i-a revenit Partidului Liberal-Democrat, condus de premierul Vlad Filat. Aşa se explică şi retragerea de către procurori a dosarului privind moartea lui Sorin Paciu din gestiunea poliţiei.
Deocamdată, datorită presiunii exercitate de opinia publică, s-a reuşit doar ridicarea imunităţii unuia dintre „vânători” – judecătorul Gheorghe Creţu. Procuratura a anunţat că acesta este singurul suspect în cazul omorului lui Paciu.Creţu recunoaşte că a fost la vânătoare, dar susţine că nu el l-a împuşcat pe Paciu.
După ce Creţu şi-a schimbat declaraţiile, în presă şi pe reţelele de socializare a apărut ipoteza conform căreia, el ar fi acceptat să meargă în judecată ca bănuit în acest dosar ca urmare a unui târg cu o aripă a alianţei de guvernare care controlează justiţia, după ce ar fi primit garanţii sigure că nu va fi condamnat.
Analistul politic Oazu Nantoi susţine că “demnitarii moldoveni au acționat ca infractorii în cazul omorului din Pădurea Domnească”. „Atunci când un criminal comite o infracțiune, primul lucru pe care îl face este ascunderea urmelor. Ceea ce s-a întâmplat în acest caz este similar cu comportamentul unui criminal. Prin urmare, apar întrebări privind obiectivitatea investigării acestui caz”, a atenţionat Oazu Nantoi.
Articolul complet poate fi găsit aici: www.dw.de