Select your Top Menu from wp menus

Deutsche Welle: Moldova, în pragul revoluţiei! Totul depinde de o decizie a preşedintelui

56 de deputaţi din Parlamentul de la Chişinău l-au propus miercuri seară din nou pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Aceasta chiar dacă şeful statului l-a respins, în aceeaşi zi, invocând motive de integritate, scrie  Deutsche Welle.

„Facem apel către preşedintele Nicolae Timofti să ţină cont de voinţa exprimată de majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova şi să acţioneze în temeiul interesului naţional şi al Legii Supreme. Declarăm în unanimitate şi fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat la funcţia de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituţionale”, se menţionează în declaraţia celor 56 de deputaţi din Parlament.

Potrivit preşedintelui, candidatura lui Plahotniuc nu este una integră şi vine în contradicţie cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, prin care s-a menţionat că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Majoritatea pro-Plahotniuc se ruinează

Joi dimineaţă, unul din cei 56 de deputaţi din pretinsa „majoritate”, deputatul PLDM, Aliona Goţa, a anunţat că se detaşează de lista celor care au semnat pentru „majoritate” şi îşi retrage semnătura de pe declaraţia de susţinere a candidaturii lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Şi deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, a anunţat că-şi va retrage semnătura de pe „declaraţia de majoritate” (pentru care a semnat zilele trecute contrar poziţiei formaţiunii din care face parte) „dacă rămâne candidat Plahotniuc”. Preşedintele interimar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, a declarat miercuri că PLDM nu va susţine candidatura lui Plahotniuc, considerându-l „un pericol pentru stabilitatea şi liniştea socială”. Iar joi, la mitingul de susţinere a preşedintelui, organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a anunţat că toţi cei 7 deputaţi PLDM care au semnat declaraţia de majoritate, patronată de PD, îşi vor retrage semnăturile de pe acel document. Aceasta ar însemna lipsa unei majorităţi parlamentare formalizate (aşa cum prevede o hotărâre a Curţii Constituţionale). În consecinţă, desemnarea unui nou candidat la funcţia de premier rămâne la discreţia preşedintelui Nicolae Timofti.

Sfidare?

Joi, Vladimir Plahotniuc i-a trimis o scrisoare preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, prin care îl asigură că suspiciunile privind integritatea sa sunt neîntemeiate şi că este gata să semneze o declaraţie de integritate, imediat după desemnarea sa la funcţia de premier. Ex-candidatul la funcţia de premier, Ion Sturza (boicotat de Parlament), a reprodus miercuri o declaraţie a preşedintelui Timofti, făcută la o întâlnire cu şefii organelor de forţă. Potrivit lui Sturza, în momentul în care cineva a raportat că situaţia este foarte tensionată, menţionând că ar fi mai bine să se facă un compromise, preşedintele ar fi răspuns: „Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoţilor să captureze ţara!”, a menţionat Sturza, care s-a arătat sigur că şeful statului va rezista tuturor presiunilor care se exercită asupra sa.

„Vlad Plahotniuc a trecut linia roşie. Este o sfidare fără precedent. Se creează impresia că nu au mai rămas în Moldova oameni, cetăţeni cinstiţi şi doar el poate deveni premier”. Este declaraţia Maiei Sandu, care a anunţat crearea unei alternative politice pro-europene (Partidul Acţiune şi Solidaritate) în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare. Potrivit ei, nominalizarea finanţatorului PD, Vladimir Plahotniuc, la funcţia de şef al executivului confirmă „obsesia acestuia de a-şi supune ultimul centimetru de libertate din Moldova”. „Convingerea mea este că domnului preşedinte Nicolae Timofti, care a demonstrat că interesele ţării nu sunt subiect de târguială şi că nicio formă de şantaj şi presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, îi revine, din nou, misiunea să salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic în comun cu dorinţele oamenilor pentru o viaţă mai bună şi în siguranţă aici, acasă”, susţine Maia Sandu.

Preşedintele are sprijinul partenerilor externi

Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a salutat decizia preşedintelui moldovean Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova: „Am mare respect pentru decizia preşedintelui Timofti de a aplica legea şi de a refuza un candidat lipsit de integritate”, a transmis Daul, după ce Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier. Preşedintele Partidului Popular European a transmis că „prin decizia preşedintelui Timofti statul de drept în Moldova este mai puternic. Integritatea şi combaterea corupţiei nu sunt doar vorbe”.

Şi europarlamentarul Monica Macovei a salutat decizia preşedintelui Timofti de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc: „Felicitări preşedintelui Nicolae Timofti, care a respins nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru, pentru că nu îndeplineşte criteriile de integritate”, a scris Macovei pe o reţea de socializare. „Scenariul în care nu se va face o nouă propunere de prim-ministru, ci se va cere demisia preşedintelui Nicolae Timofte, este unul care va arunca Republica Moldova în haos şi în instabilitate politică. O ţară fără Guvern şi cu un preşedinte căruia i se cere demisia înseamnă, pe lângă instabilitate politică, plecarea investitorilor, sărăcirea populaţiei şi ducerea Republicii Moldova la limita zonei democratice. Cei care cer demisia preşedintelui vor răul Republicii Moldova şi al cetăţenilor, uitând de Bruxelles şi de faptul că au pornit pe drumul libertăţii şi pe cel european”, susţine Monica Macovei. „Un alt scenariu care se discută este cel al alegerilor anticipate. Nu sunt binevenite alegerile anticipate acum, nu sunt în interesul independenţei Republicii Moldova, nici al drumului european, şi nici al libertăţii cetăţenilor. Este mai bine ca Republica Moldova să aibă un guvern pe baza votului de la ultimele alegeri, adică un guvern pro-european şi prin fapte, nu doar prin declaraţii. Pentru că alegeri anticipate înseamnă instabilitate politică şi economică, pentru că s-au creat şi partide dubioase, cu politicieni manevraţi de ruşi sau de oligarhi”, susţine Macovei care adaugă: „există riscul ca ruşii să profite de alegerile anticipate, să destabilizeze Republica Moldova şi chiar să o preia sub controlul lor”.

„Strada” e de partea preşedintelui

Joi, zeci de mii de oameni au revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a-l sprijini pe preşedintele Timofti. S-au alăturat manifestanţilor şi unii deputaţi PLDM, artişti, oameni de cultură, precum şi unul din liderii Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi. „Îi mulţumesc lui Plahotniuc, pentru că ne-a oferit nouă lista celor pe care, după eventualele alegeri anticipate, în niciun caz nu trebuie să-i vedem în Parlamentul Republicii Moldova. (…) „Prea de multe ori am greşit. Prea de multe ori ne-am creat idoli. Trebuie să tragem concluzii. După aceste alegeri anticipate pe care eu le vreau ca cetăţean, să avem demnitatea întoarsă la noi acasă. Vă chem la consolidare, responsabilizare, mobilizare. Acum sau niciodată”, a declarat Oazu Nantoi în faţa manifestanţilor.

PD urzeşte demiterea lui Timofti

În timp ce societatea civilă îi solicită şefului statului să înainteze joi (este ultima zi în care şeful statului mai poate desemna un candidat la funcţia de premier) un candidat integru la funcţia de prim-ministru, în mediul PD se discută scenariul demiterii preşedintelui Timofti de către Parlament. Conform Constituţiei, propunerea demiterii şefului statului poate fi înaintată de 34 de deputaţi (PD ar avea acest număr de deputaţi), numai că, în cazul unui eventual aviz pozitiv din partea Curţii Constituţionale, demiterea preşedintelui ar urma să aibă loc cu votul a 67 de deputaţi – lucru, aparent, imposibil în actuala configuraţie politică din Parlament. Liderul socialiştilor, Igor Dodon (care anterior insista asupra demiterii preşedintelui Timofti), a anunţat joi că deputaţii socialişti nu vor susţine acum demiterea preşedintelui, deoarece aceasta ar face imposibile alegerile anticipate pe care PSRM şi le doreşte. În cazul demiterii şefului statului, interimatul funcţiei ar urma să fie exercitat de şeful Legislativului, Andrian Candu, finul de cununie a lui Vlad Plahotniuc, iar analiştii politici spun că, în acest caz, finul şi-ar desemna fără nici o problemă naşul la funcţia de premier.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/deutsche-welle-moldova-in-pragul-revolutiei-totul-depinde-de-o-decizie-a-presedintelui/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19