Categories: SocialȘtiri

Deținuți din penitenciarele din Lipcani și Rezina – cercetați penal pentru șantajarea femeilor cu publicarea imaginilor lor intime, în cazul în care nu le virau în cont între 1000-5000 euro

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii DGUP și INI din cadrul Poliției, au desfășurat peste 20 de percheziții, într-un dosar de șantajare a femeilor cu imagini cu caracter intim, liderii grupului infracțional fiind deținuți în penitenciarele din Lipcani și Rezina.

Potrivit oamenilor legii, din grupul infracțional făceau parte persoane aflate în detenție și la libertate, atât bărbați, cât și femei. Aceștia comunicau cu victimele printr-o aplicație cu mesagerie criptată, de la care obțineau imagini în ipostaze intime, în baza relației de încredere pe care o dezvoltau. Ulterior, bănuiții creau conturi false pe rețele de socializare, unde-și amenințau victimele că le vor publica imaginile, dacă nu le vor transfera bani – sume care variau între 1000-5000 euro, în funcție impresia pe care bănuiții și-o creau despre capacitățile financiare ale victimelor.

Cei trei deținuți cu rol de lideri ai grupului infracțional au vârstele cuprinse între 22 și 28 de ani și au fost condamnați de la un an și jumătate până la patru ani în urmă, pentru jaf, furt, violare de domiciliu și conducerea mașinii în stare de ebrietate, care a dus la decesul unei persoane. Urmare a perchezițiilor în celule acestora, cu sprijinul angajaților de la „Fulger” și de la Administrația Națională a Penitenciarelor, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, cartele telefonice conectate la internet, carnete cu înscrisuri și diferite accesorii pentru telefonie mobilă.

În total, au fost desfășurate peste 20 de percheziții, care au inclus domiciliile și automobilele altor figuranți pe dosar din raioanele Drochia, Dondușeni, Călărași, de unde au fost ridicate inclusiv sume impunătoare de mijloace bănești în valută străină. Oamenii legii consideră că acestea care ar proveni din activitate infracțională și, deci, au fost recunoscute ca corpuri delicte și urmează a fi folosite ca probe în dosarul investigat.

Procurorii PCCOCS urmează să formuleze și să prezinte învinuirile pentru comiterea infracțiunii de șantaj comis de un grup criminal organizat, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

2 septembrie 2022
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago