Categories: EconomicSocialȘtiri

Deţinătorii de patente din Soroca au ieşit la protest

Peste 200 de deţinători de patente din oraşul Soroca au ieşit la protest la Primăria localităţii, cerând autorităţilor locale să intervină pe lângă legislativ ca să abroge amendamentele care interzic comerţul în baza patentei începând cu 2017.

Grigore Marciuc, preşedintele Asociaţiei micilor antreprenori din Soroca, a declarat pentru IPN că în Soroca sunt 720 de comercianţi care activează în bază de patentă. Aceştia contribuie la bugetul local în medie cu câte 150 de lei lunar, plus cu peste 500 de lei anual – impozitul social şi alte taxe, cum ar fi taxa de piaţă sau pentru asigurarea medicală. Grigore Marciuc a mai spus că deţinătorii de patentă creează noi locuri de muncă şi au nevoie să activeze în baza de patentă mai departe.

Protestatarii i-au cerut primarului de Soroca, Victor Său, să se adreseze Parlamentului şi să solicite abrogarea prevederilor legislative care interzic comerţul în baza patentei începând cu 1 ianuarie 2017. Totodată, deţinătorii de patente mai cer şi anunţarea unui moratoriu pe zece ani pentru orice schimbare a legislaţiei privind întreprinderile mici. Potrivit lor, termenul dat coincide cu cel prevăzut în Acordul de Asociere cu UE până când va fi armonizată legislaţia Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

Grigore Marciuc a adăugat că a convenit cu primarul de Soroca să-i transmită rezoluţia adoptată la acţiunea de protest, iar edilul oraşului să meargă cu această rezoluţie către autorităţile centrale. Acţiunea a fost susţinută şi de reprezentanţi din Căuşeni şi Ştefan Vodă.

Guvernul a aprobat recent modificări la legea privind patenta de întreprinzător, propunând titularilor de patentă să desfăşoare activitate independentă. Înregistrarea activităţii independente urmează să fie efectuată printr-o notificare la primăria localităţii şi la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, prin depunerea unei cereri. Potrivit autorilor proiectului, instituirea patentei de întreprinzător în anul 1998 a avut drept scop susţinerea persoanelor fizice în vederea iniţierii propriei afaceri, urmărindu-se dezvoltarea în continuare a afacerii sub diferite forme organizatorico-juridice stabilite prin lege, cum ar fi întreprinderea individuală, societatea cu răspundere limitată etc. Potrivit lor, practica internaţională demonstrează că asemenea reglementări nu se mai menţin în nicio ţară.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago