Detalii despre perchezițiile matinale efectuate în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor

Ofițerii Centrului Național Anticorupție, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Anticorupție, au descins în această dimineața cu noi percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a unui partid politic din Republica Moldova. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în vederea administrării probelor pe dosar și au vizat 97 de locații din toată țara, anunță un comunicat al CNA.

48 de grupuri comune de urmărire penală, formate din ofițeri CNA, SIS și procurori anticorupție, s-au deplasat la sediile organizațiilor teritoriale ale partidului din raioanele Călărași, Căușeni, Ștefan-Vodă, Strășeni, Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Basarabeasca, Cimișlia, Hîncești, Orhei, Florești, Soroca, Drochia, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Glodeni, Sângerei, Râșcani, Cahul, Taraclia, Cantemir, precum și la mai multe adrese din capitală, în scopul descoperirii instrumentelor, documentelor și obiectelor folosite în săvârșirea infracțiunii. 

În cadrul urmăririi penale, la președinții și secretarii organizațiilor de partid, unde au fost operate percheziții domiciliare și a mijloacelor de transport, au fost ridicate documente, corespondență, înscrisuri de ciornă și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale. 

Totodată, la fața locului au fost descoperite suporturi de date electronice, precum telefoane mobile, hard-disck-uri portabile, agende electronice, laptopuri, ce ar conține date ce ar proba finanțarea ilegală a formațiunii politice. Informațiile urmează a fi examinate, apreciate și coroborate în cumul cu alte probe administrate în cadrul cauzei penale.

La această etapă, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

o zi ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

o zi ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

2 zile ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

2 zile ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

2 zile ago