Select your Top Menu from wp menus

Despre secretele Primăriei Orhei, într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău

Publicaţia Jurnal de Chişinău (JC) a realizat un interviu cu jurnalista şi directorul Radio Orhei, Tatiana Djamanov,  care a relatat că imposibilitatea obținerii unor informații de interes public de la autoritățile municipale  face parte din multele probleme pe care le întâmpină jurnaliștii postului de radio local. Până în prezent au fost inițiate trei procese în judecată din cauza blocării  accesului la informaţii de interes public.

„Am solicitat o informaţie despre o firmă din Chişinău, cu care Primăria Orhei a semnat contracte de achiziţie a unor lucrări. Pe atunci (aprilie 2017, n.n.), suma contractelor era de două milioane de lei, acum această sumă a crescut până la patru milioane de lei”, a menţionat jurnalista.

Într-un alt caz,  au fost solicitate rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale, dar nici acestea nu au fost oferite. Contractele sunt secretizate, sub pretextul că acestea conţin date cu caracter personal ori că ar conţine secrete comerciale. La fel, sunt secretizate contractele încheiate de Primărie cu Asociaţia „Pentru Orhei” creată de primarul Ilan Şor, o asociaţie care apare frecvent ca sponsor. Nu mai este clar unde se cheltuiesc bani publici, unde se cheltuiesc bani personali  şi din ce surse provin aceştia. Din 2015, Primăria nu a prezentat niciun raport de activitate.

După mai bine de un an, am obţinut câştig de cauză în prima instanţă. După cum era de așteptat,  Primăria şi Consiliul municipal au atacat deciziile în instanţa de apel. Procesul se tărăgănează. Astfel, cetăţenii sunt împiedicaţi să afle informaţii importante despre cum sunt cheltuiţi banii publici […] Avem patru viceprimari, un aparat umflat al Primăriei. Nu mai e clar pentru ce şi din ce surse sunt plătiţi. Nu avem acces la informaţii ori, chiar dacă le oferă, maşinăria aceasta dă un răspuns superficial”, a relatat jurnalista de la Radio Orhei pentru publicaţia citată.