Desemnarea lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General a stârnit multiple reacţii contradictorii. O primă luare de atitudine a fost făcută de preşedintele ales, dar neconfirmat, Igor Dodon, care spera să numească el noul procuror şi care declara anterior că va cere repetarea concursului punând la îndoială independenţa celor şase pretendenţi la şefia procuraturii.
Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a spus astăzi că numirea procurorului de către Nicolae Timofti ar fi „lipsită de legitimitate, ilegală şi că s-ar face în grabă”. Potrivit lui Dodon, nici actualul Consiliu al procurorilor nu ar avea credibilitate, pentru că, spune Dodon, acesta ar fi subordonat guvernării, ceea ce ar „denatura esenţa reformei Procuraturii”.
Fosta rivală a lui Igor Dodon, lidera PAS, Maia Sandu, a criticat şi ea desemnarea lui Harunjen. „Un Consiliu Superior al Procurorilor ilegal a făcut un concurs mimat și a „ales” un nou-vechi procuror, care, din întâmplare, este şi şeful membrilor comisiei de selectare”, a notat Maia Sandu pe o reţea de socializare. În opinia liderii PAS, dacă Harunjen va fi numit în funcție, Procuratura ar rămâne încă 7 ani „subordonată politic şi neputincioasă în fața corupției mari”.
Unii experţi susţin că rezultatele concursului au fost oarecum previzibile. Ei pun la îndoială că un procuror format de către un sistem profund corupt va putea reforma acest sistem.
sursa: europalibera.org
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…