De ce avem senzatia ca saptamanile, lunile si anii trec din ce in mai repede pe langa noi? Cercetatorii au analizat cu atentie situatia si au gasit o explicatie.
“Cand suntem copii totul este diferit. Verile par nesfarsite, orele de scoala dureaza o eternitate si rudele mai in varsta ne spun cat am crescut de ultima oara de cand ne-am vazut. Cu siguranta, multi dintre noi sunt luati prin surprindere de cum zboara timpul”, spune Claudia Hammond, autoarea cartii “Time Warped: Unlocking the mysteries of Time Perception”.
Sentimentul ca viata prinde viteza este un efect al imbatranirii. Cercetarile au aratat ca abilitatea noastra de a constientiza trecerea timpului se altereaza o data cu inaintarea in varsta.
Daca intrebi un adolescent de 20 de ani si un batran de 70 de ani sa ghiceasca cand trece un minut, persoana tanara ghiceste cu mai mare acuratete, in timp ce batranul are senzatia ca timpul trece mai repede, arata studiile.
Biologul american Robert B Southern a efectuat o cercetare de in ultimii 45 de ani cu scopul de a verifica efectele imbatranirii in raport cu abilitatea de a constientiza trecerea timpului. De 5 ori pe zi, acesta isi inregistreaza temperatura, pulsul, tensiunea si estimarea unui minut. N-a incetat experimentul nici o zi, nici cand a fost in concediu. Rezultatele i-au aratat, ca o data cu inaintarea in varsta, capacitatea de a estima timpul se deterioreaza. Timpul pare sa treaca mai repede in perceptia sa.
Modul in care constientizam timpul este un mister pentru cercetatori. Nu s-a gasit o zona anume in creier dedicata perceptiei timpului. Avem un ceas biologic care ne ajuta sa ne reglam somnul, insa nu are niciun rol in estimarea secundelor, minutelor sau anilor.
S-a descoperit ca oamenii care sufera de sindromul Tourette estimeaza mai bine timpul decat alte persoane, iar cei care sufera de ADHD au senzatia ca timpul trece mai lent.
In studiile de perceptie a timpului, cand au fost intrebati oamenii de varsta mijlocie despre cum trece timpul, acestia au raspuns ca orele si zilele trec normal, insa anii zboara pe langa ei.
Motivul pentru care avem senzatia ca timpul trece mai repede cand imbatranim este intrarea in obisnuinta si lipsa experientelor noi. Deoarece folosim memoria pentru a estima cat timp trece, o saptamana normala si plictisitoare nu este presarata cu memorii si asta ne da senzatia ca timpul se scurteaza.
sursa: BBC via stirileprotv.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…