Categories: ExterneȘtiri

Descoperirea care rezolvă misterul fenomenului Tunguska – anunţul unui cercetător rus

Un om de ştiinţă rus anunţă că a descoperit primele fragmente dintr-un obiect misterios ce a provocat o explozie uriaşă deasupra Siberiei acum mai bine de un secol, eveniment cunoscut sub numele de „Fenomenul Tunguska”.

Fenomenul Tunguska a avut loc în iunie 1908, când o explozie misterioasă, mai puternică decât bomba atomică aruncată peste Hiroshima, a culcat la pământ copacii pe o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi, aruncând oamenii la pământ şi distrugând ferestrele caselor.

Teoria acceptată de cercetători este că explozia a fost provocată de un asteroid sau o cometă care s-a descompuns atunci când a pătruns în atmosfera Pământului.

Numărul limitat al dovezilor care să ateste că a fost vorba de o cometă, alături de singurul deces şi cei câţiva martori ai evenimentului, au făcut ca experţii să nu poată rezolva acest mister timp de mai multe decenii.

Acum, Andrei Zlobin crede că a descoperit primele fragmente din obiectul necunoscut care a devastat o întreagă regiune.

Cercetătorul a descoperit rocile în timp ce explora zona în 1988, colectând mai bine de 100 de pietre din albia râului Khushmo din apropiere.

Abia în 2008, când a studiat cu atenţie pietrele la Muzeul de Geologie Vernadsky din Moscova, Zlobin a descoperit 3 pietre care prezentau semne de topire şi indentaţii.

Acestea apar atunci când o rocă spaţială pătrunde în atmosfera Pământului.

Cercetătorul crede că explozia nu ar fi creat suficientă căldură pentru a topi rocile dacă s-ar fi găsit deja pe sol, astfel că este de părere că acestea s-au încins în timpul exploziei din aer.

Rocile nu au fost încă analizat chimic, astfel că nu există dovezi că acestea provin din spaţiul cosmic.

Chiar dacă vor fi testate, analiza chimică ar putea să nu clarifice dacă explozia a fost provocată de un asteroid sau de o cometă, pentru că în comete se găsi fragmente de rocă.

Alte explorări ale zonei au dus la descoperirea unor dovezi precum sfere metalice de mici dimensiuni, ce ar fi putut fi şrapnel aruncat de obiect, fiind totodată efectuate analize cu radarul pentru a identifica zona de impact.

sursa: descopera.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago