Select your Top Menu from wp menus

Descoperirea care “amână” sfârşitul lumii cu 7.000 de ani

Deşi până acum se credea că mayaşii au prezis sfârşitul lumii pe 21 decembrie 2012, arheologii au descoperit că noul calendar se întinde pe încă 7.000 de ani. Totuşi, Daily Mail scrie că deocamdată nu este cunoscută în totalitate adevărata semnificaţie a noilor inscripţii.

„Este pentru prima dată când găsim lucrări ale unui scrib, care arhiva toate documentele. El folosea pereţii ca pe o tablă, pe care înşira probleme matematice”, susţine arheologul William Saturno de la Universitatea Boston din SUA.

Specialiştii spun că, deşi în credinţa populară se considera că mayaşii au prezis data de 21 decembrie 2012 drept sfârşitul lumii, acesta este doar sfârşitul unui ciclu. „Este precum kilometrajul unei maşini. Când ajunge la 129.999 km, sare la 130.000 km. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât se apropie mai repede sfârşitul”, a explicat profesorul Anthony Avani de la Universitatea Colgate.
Situl de la Xultzu a fost descoperit în urmă cu o sută de ani, dar excavările au început de curând. Complexul a fost construit în ultimele secole dinainte de Cristos, iar ultimul monument a fost ridicat în anul 890 e.n. „E ciudat că aceste opere de artă există, de obicei acestea nu se conservă, mai ales când sunt îngropate la doar câţiva metri sub pământ”, conchide Saturno.

sursa: unimedia.md