Select your Top Menu from wp menus

Deschiderea biroului Băncii Europene pentru Investiţii la Chişinău ar putea însemna un aflux de fonduri

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), instituţia financiara a Uniunii Europene, si-a deschis astăzi reprezentanta în Republica Moldova. Din 2007 şi până în prezent, BEI a oferit Guvernului de la Chişinău împrumuturi de peste 580 de milioane euro. Datele organizaţiei arată că în cadrul ţărilor din Parteneriatul Estic, Republicii Moldova îi revine cel mai mare volum de investiţii raportat la numărul de locuitori.

Deschiderea biroului Băncii Europene pentru Investiţii la Chişinău ar putea însemna un aflux de fonduri oferite de instituţie Republicii Moldova, crede economistul Institutului „Viitorul”, Ion Tornea. Însă, atrage atenţia expertul, o mai strânsă colaborare cu instituţia europeană, presupune şi exigenţe mai mari faţă de guvernul de la Chişinău. Economistul aminteşte că săptămâna trecută, Jullia Otto, şefa reprezentanţei de la Chişinău a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţia parteneră a BEI, a declarat că nu creditează cu foarte multă încredere sistemul bancar din Republica Moldova, în special din cauza problemelor în structura de acţionariat, motiv din care, a spus Julia Otto, BERD a restrâns colaborarea cu băncile moldoveneşti.

În opinia economistului de la Institutul „Viitorul”, deschiderea unui birou local al Băncii Europene pentru Investiţii reprezintă un gest simbolic, de încredere, din partea Uniunii Europene. Ion Tornea nu exclude că instituţia, alături de BERD, ar putea influenţa, indirect, dezvoltarea sectorului financiar bancar din Republica Moldova.

mai mult pe :europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/deschiderea-biroului-bancii-europene-pentru-investitii-la-chisinau-ar-putea-insemna-un-aflux-de-fonduri/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19