Categories: EconomicSocialȘtiri

Descentralizarea și reforma teritorial administrativă, problemele care macină Republica Moldova

Descentralizarea și reforma teritorial administrativă sunt două dintre cele mai importante probleme, care trebuie soluționate pentru a relansa dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, a declarat directorul de programe al IDIS Viitorul, Viorel Chivriga în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, care a abordat respectivele subiecte și la Forumul economic de la Krynica, Polonia.

Descentralizarea și reforma teritorial administrativă sunt problemele importante pe agenda Republicii Moldova. ”Nu e normal ca un stat mic cum este Republica Moldova să aibă un număr impresionant de primării, în timp ce populația e în scădere”, a spus Chivriga.

Directorul de programe a vorbit și despre succesele Republicii Moldova pe care le-a înregistrat în urma implementării Acordului de Liber Schimb. Acordul de Liber Schimb a ajutat Republica Moldova să scape de un noian de probleme pe care le avea cu unele state în comerțul exterior. De exemplu, în 2018, datele statistice arată o pondere a exporturilor de 69% în statele din UE în timp ce în CSI de doar 16%. Doar livrările de mărfuri în doare trei state europene, cum ar fi România, Italia și Germania depășesc exporturile în CSI aproape de 3 ori.

”Creșterea comerțului exterior în cele trei state semnatare a Acordurilor de Asociere cu UE, Ucraina Republica Moldova și Georgia a dus și la creșterea calității exporturilor și schimbărilor majore privind destinațiile geografice. Vorbim și de transformările care au avut loc în regiuni, dar și rolul pe care îl au instituțiile guvernamentale, dar și cele locale”, este de părere Viorel Chivriga.

În același timp, au loc și reforme care nu sunt vizibile dar o importanță mare. Vorbim de reformarea unor instituții de stat și schimbări calitative pe domeniul IMM-urilor unde se atestă o creștere importantă a numărului companiilor exportatoare. Au loc schimbări privind armonizarea cadrului legal, dar și  creșterea capacităților companiilor privind dotările tehnice. E vizibilă și evoluția pozițiilor tarifare la export, care relevă schimbările bune din regiuni și calitatea sectoarelor de producere: agricultura și industria.

În concluzie, Viorel Chivriga a menționat că în ultimul timp a început să apară un interes tot mai mare al unor companii de talie regională pentru Republica Moldova. Lucrul astă se întâmplă la Comrat,Orhei, dar și alte orașe. Iar pentru a capta și mai mult interesul companiilor străine la Chișinău va fi organizat anual un forum investițional la care vor participa companii de talie internațională. Ele vor veni cu expertiză și inovație.

RadioOrhei

Recent Posts

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

2 ore ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova…

13 ore ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă, examinarea recursului în care SRL Genesis International cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

24 de ore ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

2 zile ago

Bașcana Evghenia Guțul riscă închisoare de până la șapte ani în cazul finanțării ilegale a fostului partid Șor, scos în afara legii

Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în…

2 zile ago