Select your Top Menu from wp menus

Deputatul din Orhei, Roman Boțan, a anunțat trecerea PL în opoziție

Partidul Liberal trece în opoziție față de „coaliția PDM-PSRM”. Într-o declarație făcută publică vineri, 2 iunie, în plenul Parlamentului, de către deputatul liberal Roman Boțan, din Orhei  se menționează că „PL a plătit pentru verticalitatea și apărarea intereselor naționale, reacție care a venit neîntârziat prin acțiuni penale împotriva fruntașilor liberali”, transmite IPN.

„Dezideratul primordial al Partidului Liberal a fost și rămâne a fi reunirea Republicii Moldova cu România întru revenirea românilor basarabeni la sânul patriei-mamă – România în demnitate, securitate și bunăstare. Obiectivul imediat al PL reprezintă în continuare distanțarea Republicii Moldova de Federația Rusă și apropierea autentică de Uniunea Europeană și NATO”, a declarat Roman Boțan.

În declarație se mai menționează că PL a mers conștient la formarea coaliției, împreună cu Partidul Democrat, în condiții complicate, fiind sigur că în calitate de alternativă era doar organizarea alegerilor anticipate, rezultatul cărora era ușor de prevăzut: o coaliție majoritară pro-rusă și anti-europeană, renunțarea la Acordul de Asociere cu UE.

„Partidul Liberal a rămas a fi în cadrul coaliției de guvernare corect, intransigent și incomod, refuzând de sute ori să participe la adoptarea unor decizii contrare aspirațiilor declarate și etalate ale guvernării, prin aplicarea jumătăților de măsură și, ori și mai grav, prin respingerea drepturilor cetățenești”, a mai citat din declarație Roman Boțan.

„Punctul culminant al crizei din interiorul coaliției de guvernare a reprezentat inițierea, de către PD, a modificării sistemului electoral, prin adoptarea modelului uninominal și opoziția intransigentă (deschisă și neschimbată) a PL în acest sens, deznodământul fiind, coabitarea PD cu PSRM pe acest subiect, iar compromisul „rezonabil” al escapadei politice (aparent) fiind votarea în primă lectură a proiectului de adoptare a sistemului electoral mixt, propus de liderul ideatic al socialiștilor, președintele pro-moscovit Igor Dodon.

 Elementele de coabitare periculoasă dintre PD și PSRM au crescut exponențial în ultima perioadă, spre exemplu: numirea ambasadorilor din rândul deputaților socialiști, trocul de la SA „Moldova Gaz”, numirea judecătorilor, inclusiv la Curtea Constituțională, transmiterea către Dodon a clădirii președinției și multe altele”, declară liberalii.

În urma Consiliului Republican al PL din 26 mai, formațiunea a decis să părăsească coaliția de guvernare și să treacă în opoziție. Ulterior, vicepremierul pe probleme sociale, miniștrii, viceminiștrii și șefii de agenții desemnați de Partidul Liberal au scris cerere de demisie. Iar celor care au ales să rămână în funcție PL le-a retras susținerea politică.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/deputatul-din-orhei-roman-botan-a-anuntat-trecerea-pl-in-opozitie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19