Categories: PoliticȘtiri

Deputaţii PLDM au cerut repetat eliberarea din arest a lui Vlad Filat sub garanţia lor

Un grup de deputaţi PLDM au depus o cerere repetată de garanţie personală pentru eliberarea fostului premier liberal-democrat, Vlad Filat, din arest preventiv în arest la domiciliu. Cereri similare au fost înaintate şi de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi de deputaţi din primul Parlament. Despre aceasta a comunicat preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, care a mers la Judecătoria Buiucani marţi, 19 aprilie, în timpul unei noi şedinţe în cazul ex-premierului Vlad Filat, transmite IPN.

„Am venit repetat cu o cerere de garanţie personală. Cu cereri similare au venit Asociaţia refugiaţilor, Asociaţia oamenilor de artă şi mai mulţi deputaţi din primul Parlament. Dar instanţa nu a examinat cererile. Procurorii au venit cu o cerere de a prelungi arestul preventiv cu încă 30 de zile, însă judecătorul nu s-a expus încă nici pe marginea cererii procurorilor. Noi sperăm că joi judecătorii se vor expune. Considerăm că se tergiversează procesul şi ne convingem că acest proces este unul politic”, a spus deputatul liberal-democrat.

Tudor Deliu a adăugat că în momentul când Vlad Filat a fost scos din biroul judecătorului, el şi colegii săi au fost împinşi „ca nişte brute”, iar Vlad Filat era îmbrâncit din spate încât era să cadă pe scări. „Cred că cei care dirijează astfel de acţiuni se tem de revolta maselor”, a accentuat parlamentarul.

Cererea din partea PLDM a fost semnată de deputaţii – Tudor Deliu, Anghel Agache, Maria Ciobanu, Vadim Pistrinciuc, Grigore Cobzac. O cerere similară a fost depusă şi la începutul lunii martie, dar a fost refuzată de judecători.

Avocatul Igor Popa a comunicat că a făcut mai multe solicitări astăzi. Printre cererile apărării este una repetată ca şedinţele să fie în continuare publice. Avocatul spune că nu există temeiuri ca acestea să fie închise, deoarece probele procurorilor au fost prezentate, iar martorii acuzării audiaţi. O altă cerere este ca Vlad Filat să poată comunica cu presa, fiindcă, spune apărarea, se speculează foarte mult cu informaţii neveridice şi el este în drept să dea replică la orice informaţie care îl vizează. Cererea privind comunicarea cu presa a fost respinsă de instanţa de judecată. Altă cerere, privind schimbarea măsurii de reprimare, urmează a fi examinată la următoarea şedinţă, joi, 21 aprilie, la fel şi cea ca şedinţele de judecată să fie publice.

Solicitată de IPN acuzatoarea de stat, Adriana Beţişor, a spus că înainte de cererile apărării, a depus un demers prin care a solicitat prelungirea arestului cu încă 30 de zile. Astfel, după principiul primului venit, instanţa urmează să examineze iniţial demersul acuzării, apoi cererile apărării. Adriana Beţişor a menţionat că nu a reuşit să vadă în totalitate cererile apărării, dar din ceea ce a observat motivaţiile sunt ca şi cele prezentate anterior mai ales în ceea ce ţine de modificarea măsurii preventive.

Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut pe 15 octombrie 2015. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice. Acesta pledează nevinovat.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago