Deputații Platformei DA propun moratoriu asupra „legii miliardului”

Fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM solicită instituirea unui moratoriu asupra implementării „legii miliardului, prin care s-a pus pe umerii cetățenilor povara întoarcerii banilor sustrași din sistemul bancar”. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată astăzi în cadrul unui briefing de presă, ulterior înregistrată la Secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a dat citire unei declarații în numele fracțiunii, menționând că decizia Guvernului Filip din 2016, prin care garanțiile de stat emise de Guvernele Leancă și Gaburici au fost transformate în datorie de stat cu dobânzi exorbitante, a creat inechitate socială și a oferit impunitate persoanelor implicate în furtul miliardului. „Banii întorși până acum de cetățeni în buget pentru a pune la loc banii sustrași” ar depăși 2,3 miliarde de lei și puteau fi folosiți în scopuri sociale sau pentru proiecte de infrastructură, menționează parlamentarii fracțiunii Platformei DA.

Potrivit lor, „suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor, și pentru recuperarea mijloacelor fraudate”. Deputații susțin că de pe urma suspendării „legii miliardului” vor fi eliberate anual circa 850 de milioane lei în bugetul de stat.

Întrebat de jurnaliști de ce fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM nu a făcut acest lucru în perioada celor cinci luni cât s-a aflat la guvernare, Alexandru Slusari a spus că, din luna iunie, 120 de zile a durat ancheta și că în urma acestei anchete, la 17 octombrie, a fost votată o hotărâre de Parlament care solicita BNM și Guvernului să vină, în termen de 60 de zile, cu propuneri de a revizui această lege. Deoarece între timp guvernul s-a schimbat, iar noul guvern nu dorește acest lucru, s-a decis să se meargă pe cale parlamentară.

Potrivit lui Slusari, proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Chicu, este prevăzut ca cetățenii să continue achitarea fraudei bancare.

În septembrie 2016, Guvernul Filip şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet format din şapte legi. Printre acestea se regăsea şi Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat, care transforma în datorie publică creditele oferite de Banca Naţională celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) devalizate în timpul „furtului miliardului”. Conform legii, statul urmează să întoarcă Băncii Naţionale, timp de 25 de ani, suma de 13,58 miliarde de lei.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago