Proiectul prin care ieri, deputaţii PSRM şi Pentru Moldova au abrogat legea miliardului, referitor la frauda bancară, va face mai mult rău Republicii Moldova decât bine, după intrarea legii în vigoare. Despre aceasta spune deputatul PAS Radu Marian, care aduce şi trei argumente: „- Datoria de 12 miliarde de lei rămasă nu va fi anulată, ci va rămâne în continuare pe umerii cetăţenilor. Urmare a acestei legi, capitalul statutar al BNM va cădea sub 4%. Asta înseamnă, conform legii BNM (articolul 19, p. 6), că Guvernul, adică plătitorii de taxe, va trebui să transfere BNM-ului 12 miliarde lei (prin emitere de valori mobiliare de stat).
– Încrederea în moneda naţională va scădea, ceea ce va duce la deprecierea leului, la creşterea preţurilor şi la micşorarea veniturilor reale ale populaţiei.
– Plata pensiilor şi salariilor bugetarilor este pusă în pericol. De ce? Pentru că vom rata asistenţă externă în valoare de 10 miliarde lei (dintre care 6 miliarde direct pentru susţinerea bugetului, adică salarii şi pensii), fără de care statul nu va acoperi deficitul bugetar. Fără surse de acoperire a deficitului, statul poate intra în incapacitate de plată”, explică Radu Marian.
Deputatul spune că cea mai eficientă metodă de a recupera miliardul este de a-i pune la puşcărie pe cei care au comis frauda şi de a le sechestra averile şi banii furaţi, iar „Igor Dodon şi PSRM au avut toată puterea în stat în ultimul an şi nu au făcut NIMIC ca să-i trimită pe cei vinovaţi în justiţie sau ca să recupereze banii”.
De asemenea, deputatul PD PAvel Filip spune că abrogarea legii miliardului va avea drept consecinţe creşterea preţurilor, inflaţie, deprecierea leului (pentru că acea emisie de bani rămâne neacoperită), distrugerea relaţiilor cu FMI, care a criticat dur această iniţiativă a PSRM – va însemna că nimeni din parteneri nu va vrea să ne dea bani (UE, BM, SUA, FMI), economia va deveni vulnerabilă la şocuri, pentru că rezervele BNM servesc drept ”amortizatoare” pentru eventuale destabilizări,.
Precizăm că săptămâna trecută, reprezentantul FMI în Republicii Moldova spunea că proiectul PSRM-ului este cităm – un pas înapoi şi anulează toate eforturile care s-au făcut pentru reabilitarea sistemului bancar. Reamintim că Legea Miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluţie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanţii financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară şi care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în perioada 2014 – 2015. Legea prevede emisia unor obligaţiuni de stat pe termene de până la 25 de ani, în valoare totală de până la 13,58 de miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5,5 la sută.
sursa: tvrmoldova.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…