Select your Top Menu from wp menus

Depunere de flori de Ziua Limbii Române la monumentul lui Eminescu din Orhei VIDEO

La Orhei festivitățile prilejuite sărbătorii Limba Noastră cea Română au debutat în dimineața zilei, cu depunerea florilor la monumentul poetului Mihai Eminescu.
La ceremonie, care a început cu întârziere față de ora anunțată, au participat în mare parte angajații primăriei și consiliului raional, consilieri, conducerea orașului și raionului.
În discursul său, viceprimarul Valerian Cristea a povestit celor prezenți despre atmosfera și modul în care s-a adoptat decizia privind trecerea la grafia latină și limba română, la începutul anilor 90.
Ulterior s-a anunțat că în parcul Ivanos, cu prilejul sărbătorii de astăzi sunt organizate expoziții, evoluări ale ansamblurilor locale și a interpretului Ian Raiburg.
Tot astăzi Ziua Limbii Române este marcată și în România.

Ziua limbii române se sărbătorește în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după ce, pe fundalul ”perestroikăi” din fosta URSS și în urma Marii Adunări Naționale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. În timpul perioadei sovietice, populației i se impusese să vorbească în ”limba moldovenească” și să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991. Ulterior, însă, în Constituția din 1994 s-a statuat drept limbă de stat ”limba moldovenească”.
În 2011, mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina au stabilit ziua de 31 august ca Zi a limbii române, urmând ca, începând cu anul 2012, aceasta să fie sărbătoare națională. De asemenea, au cerut autorităților române decretarea Zilei limbii române pentru românii de pretutindeni.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ‘‘Ziua limbii române”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.