Site-ul www.deportari.md a fost creat pentru a aduna cât mai multe mărturii, veritabile, din prima sursă. La moment, vizitatorii pot urmări pe site mai multe înregistrări video cu bătrâni din Republica Moldova care au trecut prin calvarul deportărilor.
Autorii site-ului au lansat un apel prin care invită toți moldovenii să contribuie la dezvoltarea site-ului. Astfel, metoda prin care se realizează imortalizarea amintirilor este Istoria Verbală. Dacă aveți vecini, rude care au supraviețuit deportărilor, sunteți invitați să realizați înregistrări audio, video, dar și amintiri în formă scrise probate prin poze, documente.
Autorul proiectului, Iulian Fruntașu, care deține și funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii, spune că în proiect sunt implicați și istoricul Viorica Olaru și artistul Ghenadie Popescu.
„Am încercat să implicăm istoricii noştri (Viorica a încercat, eu lucrând la Londra nici nu pot să-i abordez în persoană), însă, din păcate, nu am reuşit mare lucru, mai toţi solicită bani sau ne suspectează ca avem un proiect finanţat de cineva, desi aş putea prezenta facturile achitate. În fine, o mâncărime tipică pentru zona noastră, nici nu merită de discutat. Nici Muzeul de Istorie (au o Sală dedicată deportărilor) nu a vrut să preia site-ul (pe gratis, bineînţeles), motivând că nu au bani şi personal să-l administreze. Deci, rămâne să-l gestionăm în continuare, deşi aş fi prefereat să fie o instituţie în spate, pentru a evita speculaţii de tot genul”, a menţionat Iulian Fruntaşu pentru Moldova.ORG.
Ambasadorul spune că în curând pe site vor apărea şi cele patru volume ale Cărţii Memoriei, „Ne dorim ca tinerii să-şi filmeze bunicii, rudele, vecinii. Nu au rămas mulţi supravieţuitori, din păcate, în jur de 8000 şi se duc prea repede. Ar fi un efort important în ce priveşte istoria orală şi menţinerea memoriei deportaţilor. Dacă ne puteţi ajuta cumva, vom fi foarte recunoscători”, adaugă Iulian Fruntaşu.
sursa: moldova.org
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…