Categories: EconomicȘtiri

Dependenţa energetică este provocarea cea mai mare a sectorului, discuţii în Parlament

În prezent, principala provocare pentru sectorul energetic din Republica Moldova este dependenţa în proporţie de peste 90% de resursele energetice primare importate. În contextul situaţiei geopolitice complicate din regiune, Republica Moldova a fost afectată inclusiv la compartimentul energetic. Declaraţia aparţine viceministrului în exerciţiu al economiei, Valeriu Triboi, care a prezentat joi, 3 decembrie, un raport cu privire la situaţia din domeniul energetic în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit viceministrului, Republica Moldova a fost pusă în situaţia de a procura energia electrică dintr-o singură sursă, de la Centrala de la Cuciurgan. Şi la capitolul gazelor naturale Moldova depinde în continuare, practic, de o singură sursă de import. Viceministrul a menţionat că gazoductul Iaşi-Ungheni asigură sub 1% din consumul total de gaze, pentru circa 10 mii de consumatori din raioanele Ungheni şi Nisporeni, iar construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău rămâne a fi o prioritate absolută pentru Guvernul Republicii Moldova.

Valeriu Triboi a menţionat că printre alte provocări cu care se confruntă în prezent sectorul energetic este şi volumul redus al investiţiilor în acest domeniu, dar şi uzura în proporţie de peste 60% a echipamentelor energetice. La fel, este vorba despre insuficienţa interconexiunilor cu sistemul energetic european, dar şi lipsa capacităţii de generare a energiei electrice în partea dreapta a Nistrului pentru acoperirea propriului consum.

Potrivit viceministrului, Chişinăul încearcă de 2 ani să negocieze un alt contract cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale. Scopul de bază este ca în noul contract să se delimiteze datoriile Transgaz din Tiraspol de cele ale Moldovagaz din Chişinău. Cât ţine de energia electrică, viceministrul în exerciţiu a spus că ar fi posibilă diminuarea tarifului, din martie 2016, dacă se va reuşi semnarea unui contract de cumpărare a energiei din Ucraina ca ţara să nu mai depindă doar de centrala de la Cuciurgan.

În şedinţa Parlamentului a fost abordat şi subiectul situaţiei de la „Moldovagaz”, unde săptămâna trecută au fost efectuate percheziţii. Viceministrul în exerciţiu a menţionat că i-a solicitat personal directorului întreprinderii, Alexandru Gusev, să-şi prezinte demisia.

RadioOrhei

Recent Posts

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Aceasta este prilejuită comemorării celui…

6 ore ago

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

3 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

4 zile ago

Transportatorii nu renunță la proteste, deși au purtat discuții cu vicepremierul Bolea: „Nu mai credem în promisiuni”

Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…

4 zile ago

În 5 localități din raionul Orhei, săptămâna curentă se organizează examinări radiodiagnostice gratuite a cutiei toracice

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…

6 zile ago