Select your Top Menu from wp menus

Demers către Guvern privind candidatura selectată la funcţia de judecător al CC

Membrii Comisiei pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului au înaintat către cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip, un demers cu privire la adoptarea unei decizii privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan. Semnatarii demersului cer ca Veaceslav Zaporojan, selectat de către Comisie acum şapte luni, sau să fie numit în funcţia de judecător, sau candidatura sa să fie respinsă cu o motivare adecvată, transmite IPN.

În demers se menţionează că tergiversarea numirii judecătorului CC de către Guvern, duce la încălcarea principiul supremaţiei Constituţiei, obligaţia respectării legilor de către toţi cetăţenii şi toate autorităţile publice. De asemenea, membrii Comisiei consideră că această tergiversare periclitează activitatea  Curţii Constituţionale.

Potrivit semnatarilor demersului, Comisia, prin activitatea sa, nu subminează sub nici o formă dreptul unilateral şi constituţional al Guvernului de a decide candidatura definitivă pentru aceasta funcţie. Membrii Comisiei spun că propunerile adresate executivului au doar caracter de recomandare, în ordinea rezultatelor obţinute de candidaţii participanţi la concursul public. Potrivit lor, Veaceslav Zaporojan a acumulat cele mai multe puncte la concursul pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Membrii Comisiei cer ca în cazul în care candidatura lui Zaporojan va fi respinsă de către Guvern, să fie organizat un nou concurs în termeni cât mai restrânşi.

Semnatarii demersului sunt ex-preşedintele şi ex-judecătorul Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş care este vicepreşedintele Comisiei; ex-judecătorul Curţii Constituţionale, expertul în drept public Nicolae Osmochescu; Ludmila Andronic preşedinta Consiliului de Presă; decanul Facultăţii de Drept a USM, Sergiu Băieşu; directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan; ex-consilierul principal de stat al prim-ministrului, Sergiu Gurduza, care este şi secretar al Comisiei, dar şi Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.