Select your Top Menu from wp menus

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a atras atenția la folosirea irațională a resurselor financiare de către autorități

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a atras atenția la folosirea irațională a resurselor financiare de către autoritățile țării. Potrivit agenției „INFOTAG”, astfel delegația UE a reacționat la informația din presă că în condiții de criză financiară acută și deficit bugetar Procuratura Generală a procurat 14 automobile scumpe, inclusiv un BMW-530d pentru procurorul general.

În acest sens, delegația UE în RM îndeamnă autoritățile „să gestioneze mijloacele financiare cu atenție și în interesul cetățenilor”.

„Având în vedere situația social-economică din RM, noi cerem autorităților să fie atente și precaute în gestionarea resurselor, în interesul tuturor cetățenilor RM. Reforma procuraturii și lupta cu corupția din sistemul judiciar trebuie realizate în regim prioritar”, citează Delegația UE textul Rezoluției Consiliului European privind situația din RM, adoptată la 15 februarie 2015.

Reprezentanța UE amintește că „asistența financiară acordată de UE are drept scop promovarea reformelor în domeniile cheie, însă din cauza lipsei de progres în reformarea procuraturii, sprijinul financiar a fost suspendat”.

„Asistența din partea UE a fost acordată pentru promovarea reformelor în sectoare ale ramurilor cheie în contextul reformelor politice. Până în prezent UE a transferat două tranșe în cadrul Programului de sprijin bugetar al sistemului judiciar. În urma progresului nesatisfăcător în reformarea sistemului judiciar și suspendarea temporară a tranșelor de sprijinire a bugetului Moldovei (cum a anunțat Delegația Uniunii Europene în R.Moldova la 8 iulie 2015) din august 2014 nu sunt efectuate plăți pentru sprijinirea bugetului și sistemului judiciar”, se subliniază în mesaj.

Delegația UE menționează că „una din cauzele din care a nu a fost transferată întreaga sumă în Programul de sprijinire a sistemului judiciar este lipsa progresului în reformarea procuraturii”.

„Transparența bugetară și managementul rațional al finanțelor de stat sunt premise necesare pentru obținerea sprijinului bugetar din partea UE, iar resursele bugetare, care sunt limitate, Ministerul Finanțelor trebuie să le aloce cu mare responsabilitate”, se subliniază în document.

În anul 2015 Guvernul a fost nevoit să renunțe la o serie de proiecte investiționale pentru a-și îndeplini obligațiile de achitare a salariilor și pensiilor, deoarece partenerii de dezvoltare au suspendat finanțarea RM, din cauza neîndeplinirii de către țară a unor angajamente, inclusiv în vederea reformei sistemului judiciar, parte a cărei este și reforma procuraturii. În pofida acestui fapt, autoritățile au acceptat din contul bugetului să înnoiască parcul auto al procuraturii.

La sfârșitul anului trecut Procuratura Generală a procurat computere noi în valoare de 4,5 mil. lei, precum și 2000 de fotolii de oficiu, în sumă de 500 mil. de lei. Conform datelor serviciului de presă al instituției, toate achizițiile făcute în anul 2015 au fost finanțate din bugetul RM și resursele acordate de UE pentru desfășurarea reformei judiciare.

„INFOTAG” precizează: Joi Parlamentul a adoptat în a doua lectură legea procuraturii. Documentul va intra în vigoare de la 1 august 2016. Printre alte măsuri, legea prevede majorarea salariilor procurorilor.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/delegatia-uniunii-europene-in-republica-moldova-a-atras-atentia-la-folosirea-irationala-a-resurselor-financiare-de-catre-autoritati/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19