Select your Top Menu from wp menus

Delegația moldovenească în CUC cere abținerea de la acțiuni unilaterale

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control solicită delegațiilor membre să se abțină de la acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația în Zona de Securitate. Apelul a fost lansat în cadrul ultimei ședințe ordinare a CUC din cadrul acestei sesiuni, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis se menționează că apelul a survenit în contextul informației publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că efectivul din cadrul GOTR care staționează ilegal în stânga Nistrului a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni, unde vor fi implicați 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

Potrivit Delegației moldovenești în CUC, acțiunile unilaterale programate de GOTR, care conform Acordului din 21 iulie 1992, trebuie să respecte neutralitatea, ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Cu regret, însă, constatăm că reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC, ignorând apelul și manifestând dezacord la cele menționate, se împotrivesc la asumarea responsabilității de a evita, pe perioada vacanței, provocările în Zona de Securitate”, se mai spune în comunicat.

În cadrul ultimei ședințe, la propunerea delegației Ucrainei în CUC, au fost confirmați în funcția de observatori militari: coloneii Stanislav Akseonov și Grigorie Ceredaiko, locotenent-colonelul Alexandru Kulalaev, maiorii Pavel Jikola și Serghei Savin. Concomitent, membrii Comisiei au eliberat din funcție cinci observatori militari ucraineni, în legătură cu finisarea termenului de deplasare. De asemenea, membrii CUC au audiat și aprobat raportul săptămânal privind situația din Zona de Securitate, care a fost descrisă ca fiind stabilă.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/delegatia-moldoveneasca-in-cuc-cere-abtinerea-de-la-actiuni-unilaterale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19