La întrunirile din 29 ianuarie cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului), mai mulți reprezentanți ai fracțiunilor Parlamentului Republicii Moldova și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care a fost introdus sistemului electoral mixt, transmite IPN.
Potrivit deputatului Partidului Liberal Democrat, Iurie Țap, partidul pe care îl reprezintă a invocat că sistemul electoral a fost modificat în condiții netransparente, fiind de fapt o înțelegere a două partide, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, cu scopul de a-și realiza propriile interese. Parlamentarul a invocat și faptul că partidele extraparlamentare nu au fost reprezentate în comisia de delimitare a circumscripțiilor pentru alegerile parlamentare.
Partidul Liberal a atras atenția delegației Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR că sistemul mixt încalcă principiul egalității votului, fapt care va aduce în Parlament deputați cu un număr de voturi diferite. Criteriul de stabilire a circumscripțiilor nearbitrar, dar și modul desfășurării alegerilor în stânga Nistrului și în diasporă, se numără printre nemulțumirile exprimate de liberali, a remarcat deputatul Ion Apostol, secretatul general PL.
Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că, în ceea ce privește criteriile de acordare a mandatelor și stabilirea circumscripțiilor, a fost încălcat principiul proporționalității, iar odată cu aceasta – și dreptul cetățeanului de a alege și a fi ales. El a mai spus că alegerile în Moldova trebuie pe viitor să se desfășoare prin vot electronic.
Sergiu Sîrbu, deputat din fracțiunea Partidului Democrat, a calificat discuțiile cu membrii delegației comune ca fiind constructive, deoarece s-au axat pe nivelul de implementare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. El a ținut să precizeze că experții Comisiei de la Veneția nu s-au referit deloc la subiectul oportunității schimbării sistemului electoral de vot. Discuțiile s-au axat pe aspecte tehnice, precum criteriile de delimitare a circumscripțiilor, inclusiv peste hotare, registrul de stat al alegătorilor, procedurile de vot pentru cetățenii din străinătate etc.
Deputatul Eugen Carpov, Grupul Popular European, a remarcat că discuțiile cu Comisia de la Veneția s-au axat pe implementarea sistemului mixt și, în mod special, pe stabilirea circumscripțiilor. Membrii Comisiei de la Veneția au solicitat detalii privind participarea diasporei la vot, dar și privind modalitatea de a vota pentru cetățenii care nu se află la locul de domiciliu în ziua alegerilor.
Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice. Mai multe runde de dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral au fost organizate de Parlament și societatea civilă. Toate recomandările tehnico-legislative formulate de experții Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR au fost dezbătute și incluse în proiectul de modificare a legislației electorale.
Vizita delegației comune are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.