Select your Top Menu from wp menus

Declaraţie: Federaţia Rusă este o putere agresoare, iar Republica Moldova – stat agresat

Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova a urmărit necontenit, pe parcursul a 22 ani, evoluţia evenementelor privind reglementarea conflictului transnistrean şi constată cu îngrigorare faptul că în acest timp nu au fost înregistrate progrese substanţiale în acest proces, iar situaţia rămîne a fi destul de tensionată şi periculoasă.
Semnificaţia Acordului moldo-rus de încetare a focului, din 21 iulie 1992, semnat de Federaţia Rusă, ca putere agresoare, şi Republica Moldova, ca stat agresat, a fost menit să pună capăt doar confruntărilor militare pe Nistru. iar celelalte prevederi sau funcţii ale documentului nu au fost îndeplinite pînă în prezent , se spune într-un comunicat al Uniunii.

UNVRI are ferma convingere că Federaţia Rusă este responsabilă de crearea conflictului ,,îngheţat” şi a acestui focar de instabilitate regională, care ţine Republica Moldova în stare de suspans, fiind interesată imuabil să nu o scape din zona sa de influenţă în baza unui parteneriat cu UE.
UNVRI din Republica Moldova condamnă cu vehemenţă acţiunile conducerii politice de la Moscova care a ales calea războiului nedeclarat cu Republica Moldova, inclusiv şi a presiunilor politice, economice şi informaţionale, îndreptate spre dezbinarea teritorială, slăbirea suveranităţii şi exercitarea controlului asupra R. Moldova, cum pretinde de a le avea faţă de Ucraina, Georgia şi alte republici – satelite.

La fel de sfidător constituie faptul că Rusia, ca parte a conflictului armat, ulterior şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, iar propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern, nici decum interstatal, folosind la maximum Transnistria, ca instrument de şantaj în jocurile sale geopolitice.

Ignorînd dreptul internaţional, precum şi standardele şi criteriile ONU, OSCE şi ale Consiliului Europei, Federaţia Rusă, în 1992, a ceat în Zona de securitate un format pacificator unical în lume – constituit din reprezentanţii părţilor anternate în acţiunile de luptă de pe Nistru. Nu întîmplător există o remarcă că ,,pacea nedreaptă devine o nouă sursă de tensiune şi de conflict”.

Potrivit organizaţiei una din cauzele principale a lipsei de progres în soluţionarea problemei transnistrene constituie greşelile metodologice, de natură tactică şi strategică, comise de către autorităţile moldoveneşti pe parcursul anilor.

Veteranii războiului de pe Nistru constată că, actuala „operaţiune de menţinere a păcii” în Republica Moldova are un impact negativ asupra procesului de reglementare, zădărnicind eforturile de soluţionare şi contribuind la cimentarea regimului separatist şi, implicit, la perpetuarea divizării teritoriale a ţării. Totodată, factorul militar al problemei transnistrene constituie o sfidare asupra securităţii naţionale şi regionale.

De aceea este necesară consolidarea poziţiei Moldovei în procesul de negocieri, inclusive a clasei politice din ţară, care trebuie să declare clar şi cu fermitate că conflictul transnistrean, ca în cazul Georgiei şi Ucrainei, este unul interstatal – între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
UNVRI din Republicii Moldova va sprijini şi în viitor eforturile conducerii ţării în procesul de înlăturare a ameninţărilor reprezentate de factorul militar al conflictului transnistrean şi depăşire a crizei transnistrene.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/declaratie-federatia-rusa-este-o-putere-agresoare-iar-republia-moldova-stat-agresat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19