Select your Top Menu from wp menus

Declarație de la Bruxelles: Schimbarea sistemului electoral nu este recomandabilă

Într-o declarație difuzată de purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă privind decizia Comisiei de la Veneția ,se spune că instituția a luat cunoștință de avizul Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului privind un proiect de revizuire a legislației electorale a Republicii Moldova.
În comunicat se mai spune: ”După cum a subliniat Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat.
Cu toate acestea, împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului că modificările propuse ridică probleme serioase în actualul context politic și că polarizarea existentă în jurul acestei inițiative legislative nu indică o consultare semnificativă și  un amplu consens în rândul  principalelor părți interesate .
Cele mai importante preocupări includ: riscurile de influență asupra candidaților și trasarea hotarelor circumscripțiilor uninominale, pragurile excesive de reprezentare parlamentară în componenta proporțională și riscurile reprezentării necorespunzătoare a minorităților și a femeilor.
În plus, această revizuire propusă nu se referă la recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, precum și la îngrijorările legate de reglementarea și supravegherea finanțării partidelor politice și a campaniei, ceea ce ar reprezenta provocări suplimentare pentru controlul și supravegherea eficientă, inclusiv din cauza lipsei de resurse adecvate în Republica Moldova.
În pofida  acestor preocupări și având în vedere lipsa de consens asupra acestei inițiative legislative, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului că „o astfel de schimbare fundamentală, deși este o prerogativă suverană a țării ,nu este recomandabilă de data asta”.
Revizuirea propusă, dacă va fi adoptată de Parlament și implementarea sa practică, va fi evaluată în lumina obligațiilor Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei. Reamintim că democrația și statul de drept sunt, de asemenea, în centrul acordului nostru de asociere.
În acest spirit, ne așteptăm ca autoritățile Republicii Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajăm Republica Moldova să continue și să aprofundeze cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și organele sale, abordând toate preocupările și recomandări.”

NOTĂ: Traducerea este una neoficială varianta în original poate fi găsită AICI 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/declaratie-de-la-bruxelles-schimbarea-sistemului-electoral-nu-este-recomandabila/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19