Categories: PoliticSocialȘtiri

Declaraţie: CSM să se abţină de la acţiuni ce pot afecta libertatea de exprimare

Mai multe organizaţii ale societăţii civile cheamă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi alte instituţii din sistemul de drept să se abţină de la acţiuni care pot afecta libertatea de exprimare. Apelul vine în contextul în care CSM a condamnat o opinie a lui Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice. Acesta a criticat într-un articol de presă decizia Curţii de Apel prin care ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a fost obligat să execute o decizie pentru care, ulterior, aceeaşi instanţă l-a condamnat, transmite IPN cu referire la o declaraţie semnată de societatea civilă.

În articol, Arcadie Barbăroşie a declarat că „trebuie să fii schizofrenic să faci aşa ceva. Dar se face, dacă se ştie ce trebuie de făcut. După ce Curtea de Apel l-a obligat să-i plătească lui Sandulache 400 de mii de euro, tot aceeaşi instanţă îl condamnă pentru că a făcut-o”.

Printr-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii a criticat comentariul lui Arcadie Barbăroşie. Potrivit CSM, calificativul „schizofrenic” denigrează şi lezează grav imaginea sistemului judecătoresc, iar prin acest comentariu au fost depăşite limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi a fost adusă gravă atingere independenţei sistemului judiciar. De asemenea, CSM a sesizat Consiliul de Presă cu privire la verificarea articolului respectiv prin prisma respectării normelor Codului Deontologic.

Organizaţiile semnatare consideră regretabilă reacţia CSM în cazul dat. Acestea susţin că declaraţia lui Arcadie Barbăroşie nu depăşeşte limitele libertăţii de exprimare, iar sesizarea Consiliului de Presă cu privire la verificarea respectării normelor Codului Deontologic este o încercare de a restrânge libertatea de a discuta chestiuni de interes public.

Având în vedere cele menţionate, organizaţiile semnatare cheamă CSM să se abţină de la acţiuni care pot afecta libertatea de exprimare. Consiliul de Presă este chemat să examineze în fond sesizarea CSM printr-o hotărâre în care să identifice limitele libertăţii de exprimare atunci când este vorba de critica adusă judecătorilor.

Semnatari ai declaraţiei sunt: Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociaţia pentru Politică Externă, Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Transparency International Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago