Organizațiile de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu o nouă tentativă de a restricționa dreptul jurnaliștilor să asiste la ședințele publice ale Consiliului Orășenesc (CO) Orhei. Potrivit site-ului radioorhei.info, în ziua de 29 decembrie, agentul de pază de la Primăria Orhei nu a permis accesul corespondentului său la ședința CO. Din materialul video postat pe site, se vede cum agentul de pază îl oprește pe jurnalist în holul Primăriei, pe motiv că nu are ”înregistrare prealabilă la secretară”. Întrebat de jurnalist la indicaţia cui sunt impuse aceste reguli, agentul de pază nu a știut ce să răspundă, dar a afirmat că știe că încalcă legea.http://radioorhei.info/video-istoria-se-repeta-acces-interzis-la-sedinta…
Nu este pentru prima oară când la Primăria Orhei au loc asemenea încălcări. Pe 10 decembrie, pentru a intra în sala de şedinţe, reprezentantul Radio Orhei a trebuit să îi convingă pe doi bodyguarzi de la intrarea în sală că are dreptul să asiste la întrunirea aleşilor locali. Pe 15 iulie, Echipa Jurnal TV a fost agresată în incinta instituţiei publice de către un individ care a refuzat să se prezinte, dar le-a interzis jurnaliştilor să filmeze în sediul primăriei. Atunci, jurnaliştii au fost nevoiți să cheme poliţia la faţa locului, după care au depus o plângere împotriva individului, care i-a agresat verbal şi fizic.
Organizațiile non-guvernamentale de media cer Comisariatului de Poliție din Orhei, Ministerului Afacerilor Interne, dar și Procuraturii Orhei, să investigheze cazurile de abuz repetat prin care a fost îngrădit accesul la informație și să informeze opinia publică, în termeni cât mai restrânși, despre ancheta desfășurată asupra persoanelor care au îngrădit accesul jurnalistului Radio Orhei la ședința CO din 29 decembrie.
De asemenea, solicităm primarului Ilan Shor să înceteze practicile antidemocratice de împedicare a accesului jurnaliștilor la ședințele publice.
Reamintim că prin astfel de acțiuni este încălcată nu doar legislația mass-media, dar și legea privind administrația publică locală, care stipulează în Articolul 17 ”Transparenţa şedinţelor”: ”Alin. (1): Şedinţele consiliului local sunt publice. Alin.(2): Orice persoană interesată poate asista la şedinţele consiliului local. Alin. (5): Împiedicarea accesului liber la şedinţele consiliului local sau compromiterea procesului decizional prin acţiuni deliberate de ascundere a informaţiei de interes public se sancţionează conform legislaţiei în vigoare”.
Totodată, atragem atenția că, potrivit Art.1801 al Codului penal al R. Moldova, acțiunile de împiedicare intenţionată a activităţii mass-media sunt pedepsite penal.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Acces-Info
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…