Declarația Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, 3 mai 2016

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Libertății Presei. La aniversarea a 25 de ani de la Declarația de la Windhoek, UE dorește să reamintească principiul conform căruia „crearea, menținerea și promovarea unei prese independente, pluraliste și libere sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea democrației la nivel național și pentru dezvoltarea economică”.

Dreptul la libertatea de opinie și de exprimare include libertatea de a căuta, de a primi și de a comunica informații. Acest drept este un element esențial al guvernanței democratice și al dezvoltării. Cetățenii trebuie să fie informați pe deplin pentru a-și putea forma o opinie și pentru a participa la procesul decizional care le afectează viața. Libertatea de informare contribuie, de asemenea, la o mai bună guvernanță, deoarece sporește transparența în afacerile publice și poate fi utilizată ca un instrument de responsabilizare a guvernelor pentru acțiunile lor, în special în cazul în care accesul la informații are ca rezultat dezvăluirea unor încălcări ale drepturilor omului sau a unor practici de corupție.

Asigurarea accesului la informații poate servi la promovarea justiției și a măsurilor reparatorii, în special după perioade de încălcări grave ale drepturilor omului.

UE se angajează să continue promovarea și protejarea libertății de opinie și de exprimare la nivel mondial, nu numai offline, ci și în legătură cu spațiul cibernetic și cu alte tehnologii ale informației și comunicațiilor, fapt subliniat prin adoptarea, în 2014, a Orientărilor UE în domeniul drepturilor omului privind libertatea de exprimare online și offline.

UE condamnă nivelul tot mai ridicat de intimidare și violență cu care se confruntă jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului, actorii din domeniul mass-mediei și alte persoane în numeroase țări din întreaga lume atunci când își exercită dreptul la libertatea de opinie și de exprimare online și offline.

Pe lângă combaterea violenței directe, UE este decisă să lupte atât împotriva legilor sau a practicilor care impun cenzura, încurajează autocenzura sau prevăd sancțiuni legale, inclusiv sancțiuni penale, financiare și administrative, cât și împotriva abuzului de putere de piață și a condițiilor economice precare.

UE își reafirmă hotărârea de a promova și de a sprijini libertatea de opinie și de exprimare ca drepturi care trebuie exercitate oriunde și de către oricine, pe baza principiilor egalității, nediscriminării și universalității, prin orice mijloace de comunicare și fără a ține seama de frontiere.

Acesta este dreptul dumneavoastră!

RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

o săptămână ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

o săptămână ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o săptămână ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

o săptămână ago