La 20 de ani de la înfiinţarea Zilei Internaţionale a libertăţii Presei UE aduce un omagiu pentru jurnaliștii din întreaga lume, care dedica viața lor – uneori cu mari costuri personale – raportarării evenimentelor sau exprimării opiniilor despre care mulți ar prefera să tacă.
O presă liberă, independentă și activă este indispensabilă în orice societate democratică. UE este hotărâtă să lupte pentru libertatea presei în întreaga lume și condamnă creșterea nivelului de intimidare, violență și cenzura cu care jurnaliștii se confruntă în multe țări. UE face apel la toate guvernele, pentru a permite jurnaliștilor să lucreze în siguranță și securitate, și fără teama de fi cenzuraţi cenzură sau urmăriţi penal.
Libertatea de exprimare trebuie să fie apărată atât în mass-media tradiționale cât și pe Internet. UE va continua să promoveze libertatea de exprimare on-line și off-line, ţinând cont că noile tehnologii informaționale pote fi cruciale în promovarea drepturilor omului și a democrației. UE va continua să condamne încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, în toate mass-media, cu scopul de a asigurări ca jurnaliștii din întreaga lume să poată să își îndeplinească îndatoririle profesionale fără opreliști.
Declaratie Ashton En by RadioOrhei