Categories: PoliticRegiuneȘtiri

Decizii de pre-vetting, anulate de CSJ pe bandă rulantă. Doi judecători de la Orhei,  printre contestatarii care vor fi reevaluați

În primele două zile ale lunii august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei de pre-vetting. Astfel, aspiranților  la funcțiile de  membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, descalificați inițial de comisie, li s-a oferit posibilitatea de a candida din nou.  Deciziile CSJ sunt obligatorii inclusiv pentru Comisia de pre-vetting, așa că cei 21 de judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile, care au fost respinși anterior, urmează a fi reevaluați.

Printre judecătorii, care au contestat deciziile nefavorabile, luate de  Comisia pre-vetting încă la începutul anului curent,   sunt și doi magistrați de la Orhei. Urmare a deciziei CSJ,   Veronicăi Cupcea, președinte al Judecătoriei Orhei,   și Ecaterinei Buzu  li s-a oferit a doua șansă.

Totodată, nu este clar ce repercursiuni ar putea avea o posibilă reevaluare pozitivă a judecătorilor asupra componenței CSM. După calculele Europei Libere, în CSM mai sunt vacante doar două poziții de judecător, însă acestea trebuiesc oferite reprezentanților curților de apel și ai CSJ. Alte patru locuri (din totalul de 12), destinate judecătorilor din instanțele de fond, au fost deja ocupate de magistrații care au trecut pre-vettingul din prima încercare și ulterior, încă în luna aprilie curent, au fost aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago