Corpul parțial carbonizat al unei femei în varstă de 80 de ani a fost depistat de pompieri, în timpul lichidării unui incendiu din satul Sămănanca. Tragedia s-a întâmplat ieri, 22 noiembrie, iar de vină ar fi defectele sobei și a canalelor de evacuare a fumului.
Potrivit unui comunicat al DSE Orhei femeia, care era țintuită la pat, s-a intoxicat cu fum, iar o parte a corpului său a ars, după ce salteaua de pe cuptorul unde dormea a luat foc. Bătrâna se afla în ingijirea copiilor săi, care locuiesc în aceeași curte. Organele de drept urmează să stabiliească toate circumstanțele acestui caz.
Ieri seara, un incendiu s-a produs într-o casă de locuit din orașul Orhei. Focul, care ar fi izbucnit din imprudența unui bărbat, care locuiește pe strada Sadoveanu, a distrus două odăi și 30% din acoperșul locuinței, dar nicio persoană nu a avut de suferit.
Săptămâna trecută, pompierii Unității de Salvatori și Pompieri din Orhei au intervenit și la un incendiu la o casă de locuit din s. Peresecina. După intervenție, unul din pompieri a fost transportat la spital cu suspecție de fractură a piciorului.
În acest context, Direcția Situații Excepționale mun. Orhei recomandă cetățenilor care utilizează la incălzirea locuințelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de incălzire, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuințe:
1. ASIGURATI verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană specializată;
2. NU folositi decît materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraincărcarea acesteia;
3.NU folosiți soba decît cu ușița inchisă;
4. AȘEZAȚI o tavită metalică in fața sobei, in dreptul ușiței;
5.NU așezați in apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; 6.STINGEȚI focul din sobă inainte de a părăsi locuința;
7.NU adormiți niciodată cu soba aprinsă;
8.VERIFICAȚI integritatea aparatelor și mijloacelor de incălzire electrice, iar in cazul in care acestea sunt defecte, reparați-le cu ajutorul unui specialist sau cumpărati-vă altele noi;
9.NU așezați aparatele de incălzire electrice in apropierea materialelor combustibile;
10.NU așezați materiale combustibile pe mijloacele de incălzire electrice;
11.DECUPLAȚI aparatele de incălzire electrice inainte de a părăsi locuința sau de a adormi.
12.NU lăsati niciodată copiii nesupravegheati cu soba aprinsă ori aparatele de incălzire electrice in funcțiune.
13. ASIGURATI locuința cu detectoare autonome de fum.
CETATENI, NU UITATI !
PRINTR-UN COMPORTAMENT PREVENTIV, VA SALVATI VIATA ȘI BUNURILE.