În primele 10 luni ale anului curent în raionul Orhei au fost înregistrate 12 persoane diagnosticul infecţia cu HIV și la 4 persoane SIDA, anunță un comunicat al Spitalului Raional Orhei prilejuit Zilei internaționale de combatere a HIV/SIDA. Potrivit sursei citate anul trecut în raion au fost diagnosticate și înregistrate 22 de cazuri de HIV și 5 cazuri de SIDA.
Totodată, Angelei Țurcan, șefa secție Obstetrică și Ginecologie, în anul 2019 au fost înregistrate 7 nașteri cu HIV, iar pe parcursul a 10 luni a anului 2020, cu HIV s-au înregistrat 4 astfel nașteri.
Potrivit Larisei Guzo, șefa secție Boli infecțioase, Spitalul raional Orhei:
”în prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Prin urmare, este foarte important ca fiecare persoană matură să-și cunoască statutul HIV, iar testul HIV este unica modalitate de a detecta prezența sau lipsa virusului HIV. Testul HIV în Republica Moldova este unul gratuit, confidențial și poate fi oferit de către toate instituțiile medicale.’’
,,Este necesar, cel puțin o dată în an, să ne testăm la HIV/SIDA și la hepatitele virale, dacă conștiintizăm că am avut riscuri.”, relatează Victoria Melnic, psiholog consilier din cadrul Secției Consulting Perinatal.
,,În cadrul Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei sunt create condiții pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor. Sunt disponibile testele rapide HIV, care timp de 20 minute indică rezultatul, pozitiv sau negativ. De asemenea, pacienții pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. ”, menționează medicul obstetrician-ginecolog din cadrul Centrului Perinatal, Ecaterina Stepan – Babencu, doctor în științe medicale.