Select your Top Menu from wp menus

De săptămâna viitoare, moldovenii nu vor mai putea cumpăa antibiotice fără prescripţie medicală

De săptămâna viitoare moldovenii nu vor mai putea cumpăa antibiotice fără prescripţie medicală

Anuntul a fost facut de ministrul sanatatii Andrei Usatai , într-o conferinţă de presă vineri , 12 octombrie.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, ministrul a precizat că de pe lista respectivă au fost excluse toate felurile de antibiotice, paracetamolul, iar modificările sunt în beneficiul pacienţilor care cumpără medicamente fără să consulte medicul, iar ulterior constată că au cu totul alt diagnostic.

Usatâi  a relatat că fiecare instituţie medicală din Moldova va avea un medic-farmacolog care va monitoriza prescrierea medicamentelor. «S-a dovedit că prescrierea a peste trei preparate în 50% dintre cazuri nu tratează ci dimpotrivă, dăunează sănătăţii pacientului », a argumentat ministrul, specifică sursa citată.

Ministrul a menţionat că în acest mod medicamentele vor fi utilizate eficient. Potrivit lui Usatîi, o bună parte dintre prescripţiile medicale sunt inutile, fapt ce generează cheltuieli. Totodată, 30 la sută din internările pacienţilor se datorează utilizării ineficiente a medicamentelor, precizează jurnal.md.

Totodată, documentul prevede că medicii nu vor scrie în reţetă denumirea comercială a medicamentului, dar substanţa activă din care este preparat.

Ministrul Usatâi a mai afirmat că, în primele opt luni ale acestui an medicamentele s-au ieftinit cu 8,72% faţă de perioada similară a anului trecut, indică infotag.md.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, farmaciile care vor vinde preparate fără reţetă riscă să rămână fără licenţă.

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/de-saptamana-viitoare-moldovenii-nu-vor-mai-putea-cumpaa-antibiotice-fara-prescriptie-medicala/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19