Categories: EconomicSocialȘtiri

De luni, 8 august, populatia lumii va trai „pe datorie”. Peste cateva zile toate resursele regenerabile pe 2016 vor fi consumate

Omenirea va fi consumat luni toate resursele pe care planeta le poate regenera intr-un an si, prin urmare, va trai „pe datorie” pana la 31 decembrie, a calculat organizatia non-guvernamentala Footprint Network avetizand ca data la care se consuma aceste resurse intervine, in fiecare an, tot mai devreme.

Luni, 8 august, este Earth Overshoot Day (n.r. Ziua depasirii), data la care amprenta omenii in acest an depaseste capacitatea Pamantului de a genera resurse in 2016. Asa ca, de la acea data „traim pe credit”, au scris Global Footprint si WWF intr-un comunicat de presa.

Anul trecut, „ziua depasirii” a fost in 13 august, iar data „avanseaza inexorabil din anii 1970”, arata cele doua ONG-uri. In 1970, resursele planetei pe acel an s-au terminat abia in 23 decembrie si de atunci acest fapt s-a produs tot mai devreme: 3 noiembrie in 1980, 13 octombrie in 1990, 4 octombrie in 2000, 3 septembrie in 2005 si 28 august in 2010.

„Pentru a raspunde nevoilor noastre, avem nevoie astazi de echivalentul a 1,6 planete” pe an, arata Global Footprint si WWF.

„Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsa de apa, desertificare, eroziunea solurilor, scaderea productivitatii agricole si a stocurilor de peste, despaduriri, disparitia unor specii”, adauga ONG-urile. Cauza principala a acestei situatii o constituie emisiile de dioxid de carbon, care reprezinta „60% din amprenta noastra ecologica globala”, precizeaza Global Footprint si WWF.

Daca emisiile mondiale de CO2 nu scad, in 2030 omenirea isi va consuma „bugetul ecologic” din 28 iunie, mai arata raportul Global Footprint.

Global Footprint Network urmareste cerintele omenirii asupra Planetei (amprenta ecologica) impotriva bio-capacitatii naturii, dar si capacitatea de regenerare a resurselor Planetei si absorbtia deseurilor, inclusiv a CO2.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

6 ore ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

9 ore ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o zi ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o zi ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o zi ago