Select your Top Menu from wp menus

De ce s-a depreciat leul și cum îl putem redresa?

De la începutul anului și până în data de 18 februarie, leul moldovenesc s-a depreciat semnificativ comparativ cu principalele valute de referință: cursul a scăzut cu 34% față de dolarul SUA și cu 26% față de moneda Euro. În plus, acesta a slăbit și în fața rublei rusești cu 22%. Acest fapt a cauzat îngrijorări și chiar panică în societate și a alimentat esențial așteptările inflaționiste se spune într-o analiză a Expert-Grup.
Datele statistice disponibile denotă suprapunerea a trei fenomene majore care au determinat o depreciere atât de bruscă a leului din ultima perioadă: (i) deprecierea monedelor naționale din regiune (în special, în Federația Rusă și Ucraina); (ii) diminuarea ofertei de valută, drept rezultat al diminuării exporturilor, remiterilor și a investițiilor străine directe, și (iii) creșterea cererii pentru valută străină, drept rezultat al retragerii de capital din țară de către unele firme, așteptări privind deprecierea în continuare a leului și creșterea nivelului de valutizare a economiilor.

Dacă primii 2 factori, care reflectă condițiile economice și politice dificile din țară și regiune, erau relevanți până în luna noiembrie 2014, începând cu luna decembrie 2014 și până în prezent, tendința de depreciere nu este justificată de factori fundamentali, fiind determinată anume de creșterea excesivă a cererii pentru valută străină. Aceasta poate fi cauzată de panică, așteptări negative, tranzacții suspecte etc. și, prin urmare, nu este de lungă durată. Astfel, în lipsa altor șocuri, am putea să ne așteptăm la stabilizarea cursului de schimb pe parcursul anilor 2015-2016.

analiza în întregime pe expert-grup.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/de-ce-s-a-depreciat-leul-si-cum-il-putem-redresa/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19