Se ştie de multă vreme că persoanele care nu fac mişcare sunt predispuse la boli cardiace şi diabet de tip 2, dar de ce se întâmplă acest lucru, specialişti nu ştiau, până de curând. Un experiment ingenios, realizat la Universitatea din Missouri, dezvăluie mecanismul acestui fenomen.
Autorii au abordat o strategie nouă: au împiedicat un grup de oameni foarte activi să facă mişcare, pentru a vedea ce se întâmplă în organismul lor în aceste condiţii.
Participanţilor li s-a cerul să reducă numărul de paşi pe care îl făceau într-o zi cu cel puţin jumătate.
Ceea ce doreau să afle cercetătorii era dacă inactivitatea fizică împiedică organismul să controleze eficient nivelul de glucoză din sânge, factor-cheie în apariţia diabetului şi a bolilor de inimă.
În timpul celor trei zile de inactivitate, nivelul glucozei în sânge creştea brusc după fiecare masă (indicând un control defectuos al glicemiei), nivelurile maxime fiind cu 25% mai mari decât fuseseră în timpul celor trei zile active.
Specialiştii afirmă că nu e o problemă atâta timp cât perioada de inactivitate este trecătoare, iar pacienţii revin apoi la un stil de viaţă activ.
Experimentul arată că inactivitatea fizică face ca mecanismul de reglare a glicemiei prin intermediul insulinei să nu mai funcţioneze eficient, cu consecinţe grave asupra sănătăţii.
sursa: national.md