De ce bat inimile persoanelor îndrăgostite în acelaşi ritm? Răspunsul e surprinzător

O cercetare efectuată în Statele Unite în cadrul unei universităţi californiene arată că inimile persoanelor ce formează un cuplu bat în acelaşi ritm.

Emilio Ferrer, profesor de psihologie la UC Davis, a efectuat de-a lungul anilor mai multe studii asupra cuplurilor. De curând, cercetătorul a conectat mai multe persoane aflate într-o relaţie la aparatură de monitorizare ce măsura ritmul inimii şi pe cel al respiraţiei, descoperind că inimile acestora bat în acelaşi ritm, iar membrii cuplului tind să inspire şi să expire la acelaşi interval.

Pentru a colecta aceste date, cercetătorii au efectuat o serie de exerciţii la care au participat 32 de cupluri heterosexuale. Membrii cuplurilor stăteau la câţiva metri unul de celălalt într-o cameră, fără să vorbească sau să se atingă.

„Am văzut multe cercetări ce arătau că o persoană dintr-o relaţie poate simţi ceea ce cealaltă persoană experimentează din punct de vedere emoţional, însă acest studiu arată că partenerii împărtăşesc experienţe şi la nivel fiziologic”, a declarat Ferrer.

Atunci când au verificat dacă efectul se menţine şi în cazul în care exerciţiile sunt efectuate de două persoane care nu fac parte dintr-un cuplu, cercetătorii au observat că inimile acestora nu se sincronizează, iar ritmul respiraţiei este diferit.

Analiza datelor a arătat că membrii unui cuplu tind să aibă acelaşi tipar al bătăilor inimii şi al respiraţiei, dar acest lucru se datorează faptului că femeile tind să-şi ajusteze ritmul propriu pentru a se sincroniza cu cel al bărbatului. Acest lucru nu este valabil doar în cazul senzaţiilor fiziologice, ci şi în cazul experienţelor emoţionale.

„Cu alte cuvinte, am descoperit că femeile aflate într-o relaţie tind să se adapteze la partener. Bătăile inimii sunt corelate cu cele ale partenerului, de exemplu. Cred că acest lucru arată că femeile au o legătură puternică cu partenerul lor, fiind posibil ca acestea să prezinte mai multă empatie”, a concluzionat Jonathan Helm, co-autor al studiului.

sursa: descopera.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago