Select your Top Menu from wp menus

De 8 Martie, bărbaţii din fostul lagăr socialist îşi cumpără indulgența cu buchete de flori

Indulgență cumpărată cu buchete de flori. Aşa descrie un jurnaist de la publicația elvețiană   Neue Zuercher Zeitung tradiţia persistentă în ţările din fostul lagăr socalist , de a  dărui femeilor flori cu prilejul zilei de 8 Martie. Jurnalistul scrie că în spațiul postsocialist,  la început de primăvară,  privirile bărbaţilor  devin rătăcite. Motivul – Ziua Internaţională a Femeii, care a fost iniţiată de socialişti şi, din această cauză, era considerată o sărbătoare importantă în  blocul ţărilor estice.
În cele mai multe dintre aceste țări, mai ales în Rusia, aşa şi a rămas: fie că e tradiţie, fie că e un dictat al societăţii, dar bărbaţii sunt obligaţi să le ‘inunde’ pe femei cu flori.
 Dar în Uniunea Sovietică femeile munceau ca şi bărbaţii şi, pe de asupra, mai erau încărcate cu  treburi casnice, aşa că marcarea  zilei de 8 martie e o tradiţie îndoielnică.  Se poate spune,  că   buchetele de flori sunt  un fel de cumpărare a indulgenței, concluzionează incă după câteva raționamente, publicația citată. 

Observaţiile jurnalistului elveţian sunt perfect  valabile și pentru R.Moldova. Şi în acest an, sărbătorirea zilei de 8 Martie a început cel puţin din ajun, mai ales în instituţiile bugetare, iar mesajele de felicitare ale oficialilor şi şefilor de toate felurile  au curs gârlă. După tradiţie, nu au lipsit nici florile, la care și în orașul Orhei s-a recurs  inventiv și cu  expunere în public. 

În ziua de 8 martie, Primăria a comunicat presei că orheiencelor le-au fost  împărţite flori. Gestul a fost făcut de membrii Gărzii popuare – o  formaţiune  din lista lucrurilor pe care Ilan Șor și le pune la activ. Însuşi edilul s-a remarcat ceva mai înainte,  cu un gest și mai inedit, tinând  seama de împrejurările în care a fost făcut.

Pe  7 martie, Ilan Șor a fost escortat la o şedinţă de judecată, într-unul din cele două dosare penale care i-au fost deschise pentru delapidarea sistemului bancar.  Ajuns pe coridorul instanțtei,  Șor și bodyguarzii săi au oferit buchete de flori jurnalistelor venite să reflecte evenimentul, iar scenele au fost filmate de unele televiziuni şi, mai apoi, arătate publicului larg.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/de-8-martie-barbatii-din-fostul-lagar-socialist-isi-cumpara-indulgenta-cu-buchete-de-flori/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19