Select your Top Menu from wp menus

Datoria la gaze a crescut cu încă 274 milioane de lei

Ca urmare a creşterii neplăţilor pentru consumul de metan în primul trimestru al acestui an, întreprinderea Moldovagaz nu a fost în stare să plătească integral livrările de la Gazprom, ci doar 81,8%.

Tarifele tot mai mari la resursele energetice au provocat o scădere cu 2,5%, până la 470 de milioane de metri cubi, a consumului de gaze naturale în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cel mai tare şi-au diminuat consumul, populaţia cu 2,4% şi agenţii economici cu 8,2%.

Tarifele mari sperie consumatorii

O explicaţie a acestei evoluţii este majorarea semnificativă, cu circa 30% a preţului de import şi a tarifelor interne de livrare a gazelor naturale, comparativ cu trimestrul I al anului 2011.

Scumpirea metanului a avut ca efect şi o majorare semnificativă a datoriilor consumatorilor faţă întreprinderea Moldovagaz. Conform raportului ANRE, în doar trei luni valoarea neplăţilor a constituit 274 de milioane de lei, iar grosul acestora a revenit întreprinderilor termoenergetice, care au acumulat noi datorii în valoare de 190 de milioane de lei.

Consumatorii casnici au acumulat datorii de 33 de milioane de lei, agenţii economici – de 28 de milioane de lei, iar instituţiile bugetare – de 23 de milioane de lei.

Raportul ANRE constată şi faptul că în urma neplăţilor pentru gazele naturale, Moldovagaz nu a fost în stare să plătească integral livrările de la Gazprom, ci doar 81,8%.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei la finele anului 2011 datoria Republicii Moldova pentru resursele energetice importate constituia peste 450 de milioane de dolari şi a crescut în anul trecut cu 20%

În prezent, populaţia achită un tarif mediu de 6.542,3 lei pentru o mie de metri cubi (inclusiv TVA de 6%), instituţiile bugetare – 6.374,3 lei, agenţii economici – 6.126,5 de lei, iar întreprinderile termoenergetice – 5.551,2 lei.
sursa:adevarul.md