Guvernul a decis ca datoria de 25 de milioane de lei pe care o are Mănăstirea Curchi din Orhei către compania Glorinal, va fi achitată din Bugetul de Stat. Potrivit unui proiect de lege , adoptat sâmbătă 28 iunie, Ministerul Culturii va prelua la balanţa sa datoriile Mănăstririi Curchi. Totodată documentul notează că Glorinal, despre care presa a scris în mai multe rânduri că aparţine familiei Voronin, are datorii către Buget de cca 10 milioane de lei. Diferenţa de 15 milioane dintre cele două sume va fi achitată de Ministerul Culturii.
Amintim că lucrările de reconstrucţie la Mănăstirea Curchi au debutat în 2006 după ce în cadrul unui teleradiomaraton s-au adunat peste 8 mln de lei. Sprijinul acordat de persoane fizice, dar şi contribuţiile agentilor economici care au sponsorizat lucrările, au facut ca suma iniţiala să devină de 10 ori mai mare, ajungând la aproape 90 mln lei.
În toamna anului 2007 se promitea că toate lucrările de restaurare a Mănăstirii Curchi se vor finaliza până în anul 2009. În anul 2008 se spunea că costul lucrarilor efectuate la obiectivele incluse in prima etapă de reconstrucţie, restaurare şi renovare a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Curchi au fost evaluate la circa 90 mln de lei
În perioada amintită şi Consiliul Raional Orhei a alocat sute de mii de lei pentru lucrările de reparaţie la mănăstirea Curchi.
De menţionat că după ce actuala guvernare i-a schimbat la putere pe comunişti, au fost publicate mai multe documente secretizate de predecesori, printre acestea şi o listă a agenţilor economici definitivată de fostul premier Vasile Tarlev, la propunerea lui Vladimir Voronin, pentru “stabilirea relaţiilor de colaborare”.
Amintim ca reconstrucţia Mănăstirii Curchi era patronată de ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin şi, potrivit unor informaţii ale Centrului de Investigatii Jurnalistice mai mulţi agenţi economici erau impuşi să facă donaţii pentru lucrarile efectuate în curtea şi împrejurimile mănăstirii. Totodată portalul Moldovacurată nota că reparaţia a avut loc şi sub patronajul lui Marian Lupu pe când acesta era spicher în Parlamentul comunist din 2005-2009. Călugării de la mănăstire au dezvăluit anterior că pe unul dintre clopotele aduse la Curchi era însemnat chiar numele lui Marian Lupu.
De menţionat că la lucrările de reparaţie erau antrenaţi inclusiv şi militari ai Armatei Naţionale.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…